Forsiden,  Hovedrett,  Oppskrifter,  Tilbehør

Ovnsbakt ørret

Ovnsbakt ørret er så enkelt å lage og allikevel så lager vi den aldri ofte nok. Hel ørret, eller laks er så lett å helsteke og er også ett billig alternativ hvis du skal ha rød fisk.

Du kan kjøpe hel fryst ørret, tine og sløye den, så er den klar til bruk. Eller kjøpe den fersk i fiskedisken, da er den også ferdig sløyd. Jeg pleier å få de til å fjerne hode, hale og finne, men dette kan også gjøres selv hjemme.

Jeg var like glad i god mat før, som nå 😀

1 helstekt ørret er ofte nok til 6-8 posjoner, da en hel fersk sløyd ørret ofte veier ca 3kg og jeg beregner 400g hel ørret med hode og hale per posjon. I denne oppskriften ovnsbaker jeg den i stekeovn, men den kan fint stekes på grillen eller bål. Jeg anbefaler å bruke steketermometer, da du har bedre kontroll på kjernetemperaturen på fisken og slipper å stå med for godt stekt fisk. Selv liker vi fisken rosa og steker fisken til fiskekjøttet har en temperatur på 52°C. Noen synes det er for rosa og steker den lengre. Men pass på, når rød fisk bikker 55°C får fisken en klebrig gummikonsistens. Men jeg husker da jeg spiste fisk hos bestemor så var alltid fisken gjennomstekt, så det er smak og behag, slik som med biffen.

Hodet, hale, finne og i tilfelle beina etter den helstekte ørreten er perfekt å koke fiskekraft på. Da legger du det i en kjele, dekker fisken halvveis opp med vann og koker det i 45 minutter, før du siler av kraften. Fiskekraften må ikke koke mer enn 45 minutter før den siles, ellers kan den bli grå og rar i konsistensen. Nå har du fiskekraft til fiskesuppe og fiskesaus. Dette kan fint fryses til senere bruk 🙂

Vi spiser helstekt ørret med kokte poteter, rømme og dampede grønnsaker.

Ovnsbakt ørret
Forberedelse
15 min
Tilberedningstid
1 hr
 
Antall: 6 posjoner
Ingredienser
  • 2 kg ørret, uten hode, hale og finne
  • 2 ss sitronsaft
  • 1 ss dill
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts hvitt pepper, finmalt
Fremgangsmåte
  1. Sett ovnen på 180°C

  2. Legg 1 meter aluminiumsfolie på benken, og legg på ørreten. Bland sitronsaft, dill, salt og peper i en skål.

  3. Bruk en pensel og smør marinaden inni buken på fisken og rundt nakken.

  4. Sett i steketermometer og pakk den godt inn i aluminiumsfolie.

  5. Legg ørreten i en langpanne, eller ildfast form og stek den i ovnen. Sett steketermometeret på 52°C hvis du liker den rosa, eller 58°C hvis du liker den gjennomstekt. Det tar ca 1 time.

    Ps. Rød fisk får gummikonsistens/klebrende konsistens når kjøttet bikker 55°C.

  6. Fjærn aluminiumsfolien av den ferdigstekte ørreten. Se ann rødfargen i nakken om du synes den er stekt godt nok. Vil du steke den litt til, så pakker du sen sammen igjen og steker den videre etter eget ønske.

  7. Ta tak i skinnet nederst ved buken og dra skinnet av kjøttet.

  8. Når skinnet er tatt av hele ene siden, er det bare å servere fisken.

  9. Fisken flaker seg lett og det er enkelt å posjonere fisken. Vel bekomme 🙂

Tips
  1. Vi spiser helstekt ørret med kokte poteter, rømme og dampede grønnsaker.

  2. Dette kan lages som en del av en buffet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »