Forsiden

En kasse med epler

Jeg var på besøk hos en god venn av meg, da jeg så han hadde en hel kasse med epler liggende. Jeg spurte hva han skulle med de og han hadde egentlig ingen planer med hva han skulle bruke de til. Så jeg spurte pent om jeg kunne få de og lage noe av dem og det fikk jeg! Yey!

Hjemme lurte jeg på hva jeg skulle lage, for det er så mye godt man kan bruke epler til. I fjor lagde jeg eplejuice av epler vi plukket hos folk som hadde lagt ut på Facebook at man kunne plukke fritt. Da presset vi juicen i juicepresseren og kokte så juicen opp. Vi la de så på sterile flasker. Men da vi drakk av juicen så var den litt tjukk i konsistensen, så vi valgte å vanne ut juicen med vann og kullsyrevann. Jeg likte godt å vanne ut i kullsyrevann, for det smakte så mye bedre enn vann med smak man kjøper i butikken.

Så nå valgte jeg heller å koke saften i kjele. Jeg har ingen juice saft kjele enda, så jeg må bruke det jeg har tilgjengelig. Jeg skrellet eplene, fjernet kjernehuset og kappet hvert eple i 4 før jeg la de i 4 liter vann med saften av 2 sitroner. nesten hele eplekassen brukte jeg til dette. Jeg tenker det kan være så mye som 20 kg epler jeg kokte i en stor 10 liters kjele vi normalt bruker til fårikål.

Eplene kokte i 30 minutter, til at eplene begynte å dette fra hverandre. Da silte jeg eplene med en stor sil over i en ny kjele og la eplekjøttet tilbake i sin kjele og lot eplene småkoke til jeg fikk den konsistensen jeg ville ha for å lage eplemos. Jeg elsker eplemos på havregrøten og ingenting er som å ha havregrøt med eplemos av kun epler, uten noen form for tilsatt sukker!

Mens eplene kokte, silte jeg eplejuicen gjennom ett klede over i en ny kjele. Da la jeg klede over kjelen og brukte strikk rundt, slik at kledet ikke falt ned i kjelen. Det tok litt tid å sile det, men jeg fjernet eplefibrene på kledet mellom hver gang jeg helte i ny juice, så det hadde nok tatt lengre tid om jeg lot eplefibrene tette kledet mer og mer.

Når eplejuicen var silt, så kokte jeg det opp og la det på glassflasker. Vi elsker Cocio og de flaskene er helt supre til å vaske og bruke på nytt til saft og juice. Så de ble sterile med kokende vann og ble fylt med eplejuicen helt til toppen og lokket ble skrudd godt på med grytevotter på hendene. jeg var redd glasset skulle sprenge i hendene mine da jeg skrudde på lokket, men det gikk heldigvis bra. Jeg så nok ut som en klovn der jeg lagde grimaser med hodet vekk fra flaskene mens jeg skrudde på lokket, for ville ikke ha glass i øyet hvis noe skulle gå galt. Bare synd naboen gikk forbi og så inn kjøkkenvinduet da jeg drev med dette, for jeg fikk ikke smilt før han var gått forbi.. Lurer på hva han tenkte..

Flaskene med juice ble lagt med korken ned på benken til avkjøling.

Eplemosen la jeg i sterile glass jeg har tatt vare på fra sylteagurk, syltetøy, oliven osv. De er i alle størrelser, men det er kjekt å ha når man vet man ikke alltid greier å spise veldig mye på en gang. Lokket ble skrudd på og satt på hodet på benken til avkjøling.

Dagen etterpå åpnet jeg en eplejuice og en eplemos. Eplemosen gikk på havregrøten med melk på og juicen drakk jeg ren. Nam, det var sååå godt! Juicen smakte mye bedre slik jeg gjorde denne gangen, fremfor å bruke juicemaskinen og ikke minst at det var mye styr å presse alle eplene i fjor og konstant fjerne skrellet som tettet filteret hele tiden. Nei dette var nydelig!

Så hvis det er tilbud på epler, noen du kjenner har masse epler til overs, eller høsten gir mye frukter på trærne, så bruk de til noe! Det er koselig, avslappende og ikke minst sundt da man vet hva man spiser og drikker. Dette er ren mat. Oppskriften på eplejuice og eplemos finner du her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »