Bakst,  Forsiden

Surdeigsrundstykker

Disse surdeigsrundstykkene tar litt tid å lage, men de er verdt å vente på. Jeg lager deigen med bakeklar surdeig på ettermiddagen og lar den stå i kjøleskapet og langtidsheve over natten. Når jeg står opp lørdag morgen så er det 1 time med heving som deigemner og deretter blir det nystekte fantastiske surdeigsrundstykker til frokost. Disse surdeigsrundstykkene holder seg saftige i flere dager i en brødpose og de kan også fryses til senere bruk. Prøv også ut eltrefritt brød bakt med surdeig.

Surdeigsrundstykker
Forberedelse
15 timer
Tilberedningstid
15 min
 
Antall: 20 stk
Ingredienser
  • 600 g siktet hvetemel
  • 200 g sammalt grov rugmel
  • 240 g bakeklar surdeig
  • 7 dl vann
  • 18 g salt
Til heving
  • 4 ss olivenolje (eller en nøytral matolje hvis du liker det)
Til deigemnene
  • 300 g sesamfrø, solsikkefrø, eller andre frø du liker. Eventuelt siktet hvetemel.
Fremgangsmåte
Forberedelsesdag
  1. Bland surdeig, vann og mel i en bakebolle for hånd eller med en kjøkkenmaskin med eltekrok til det har blitt en deig (ca. 5 minutter).

  2. La deigen hvile tildekket i 30 minutter.

  3. Tilsett salt og elt deigen sakte i 10 minutter, også videre på middels høy fart i 10 minutter.

  4. Hell 2 ss olivenolje i en bakebolle (må romme 3x størrelsen på deigen) og smør hele innsiden av bollen med olje. Hell deigen i bollen og ha 1 ss olivenolje jevnt over deigen. Sett lokk på bollen, eller ha på plastfolie, og la stå til heving på kjøkkenbenken i 2 timer.

  5. Elt deigen lett med hendene i bollen og hell så over 1 ss olivenolje. Dekk til og setter deigen til langtidsheving i kjøleskapet i 12 timer, eller over natten. Dagen etter skal deigen være minst dobbelt så stor.

    Skal du bruke den samme dagen, så la stå til heving på kjøkkenbenken til den er blitt minst dobbelt så stor.

Bakedag
  1. Hell sesamfrø ut over benken og hell deigen oppå frøene. Trykk deigen jevnt utover mens du påser at det er godt med frø mellom deigen og benken. Deigen skal ha en bredde tilsvarende en bakeplate.

  2. Del deigen i 20 biter med en bakeskrape, pizzahjul eller en kniv. Strø over frø eller siktet hvetemel hvis du liker det litt rustikt.

  3. Løft deigemnene over på en stekeplate med bakepapir, med frøsiden opp. Det går helt fint at deigemnene har ulike fasonger eller størrelser.

  4. La stå til heving uten å være tildekket i 1-2 timer.

  5. Forvarm ovnen med varmluft på 250°C. Sett stekeplaten med rundstykkene midt i ovnen og senk så temperaturen til 220°C. Stek surdeigsrundstykkene i ca. 15 minutter, eller til de er gyllenbrune. Avkjøl på rist.

Tips
  1. Er du usikker på om surdeigen er av god kvalitet når du skal bake, så kan du tilsette 5g gjær sammen med surdeigen. Dette tilsvarer 10% av en pakke gjær. Dette gjør gjærdeigen med stabil og gjæren jobber sammen med surdeigen og gir deg et perfekt resultat uansett form på surdeigen. Du beholder fortsatt de gode egenskapene til surdeigsbaksten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »