Bakst

Eltefritt brød

Dette eltefrie brødet er kjempe lett å lage og smaker helt nydelig. Ikke bli skremt av forberedelsen jeg har skrevet som 12 timer, for det er bare hevetiden mens man sover 😉 Jeg lager deigen på kvelden en gang, så kan den stå på benken å heve til neste morgen, uansett om det er 8, 10 eller 14 timer, så går det helt fint.

Brødet holder seg godt, ettersom brødet inneholder mye væske og stekes under lokk. Væsken vokser inni deigen som vanndamp og lager hulrom inne i deigen som løfter deigen godt sammen med gjæren. Dette gjør at brødet blir luftig og godt. I tillegg så bidrar vanndampen som kommer ut av brødet med å gi brødet en god skorpe og brunfarge som Maillard-reaksjonen. Brødet holder seg godt i flere dagen og kan også fint fryses til senere.

Du får kjøpt ferdig surdeig, men jeg kan anbefale å lage din egen surdeig. Det er enkelt og smaker mye bedre enn den du kjøper ferdig. Prøv også ut disse saftige surdeigsrundstykkene.

Eltefritt brød
Forberedelse
12 timer
Tilberedningstid
45 min
 
Antall: 1 brød
Ingredienser
  • 500 g siktet hvetemel
  • 100 g surdeig (Du kan bruke ½ ts tørrgjær som erstatning)
  • 1 ts salt
  • 4 dl vann (5 dl ved bruk av tørrgjær)
Fremgangsmåte
  1. Bland alle ingrediensene sammen i en bolle og la det heve under plastfolie over natten.

  2. Brett brødet på melet bakepapir ved å strekke i deigen og legge den strekkede siden over resten av deigen. Gjør dette fra alle fire sider 3 ganger, tilsammen 12 ganger. Og ja- deigen skal være litt "flytende/klissete". Etterhev i 2 timer.

  3. Forvarm ovnen til 230 grader med jerngryten inni. Når deigen har hevet i 2 timer, heller du deigen i den varme kjelen, setter på lokket og inn i ovnen i 30 minutter.

  4. Deretter tar du av lokket og steker videre i 15 minutter.

  5. Hell ut det nystekte brødet over på en rist og avkjøl (Brødet er ferdig hvis det høres hult ut når du dunker i bunnen av brødet).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »