Bakst,  Forsiden

Surdeig

Surdeig er noe jeg vil anbefale alle å prøve. Smaken på surdeigsprodukter er bedre enn ved bruk av vanlig gjær. I tillegg så holder produktene saftigere lengre.

I 30 år har man prøvd å tilsette forbedrede tilsetningsmidler i bakverk for å få raskere heving, luftigere- og saftigere bakst. Men flere bakerier velger å gå tilbake til gode gamle surdeigen. Surdeigen gir rett og slett ett bedre bakverk uten bruk av andre tilsetninger enn det bakverket i grunn trenger.

Vi bruker det til alt fra brød og rundstykker, til søt bakst. Det smaker veldig godt, gir en god skorpe og en saftig kjerne. Prøv ut surdeigsrundstykker eller eltefritt brød bakt med surdeig.

Surdeig
Forberedelse
5 d
 
Ingredienser
OPPSTART
  • 2 dl sammalt rugmel (både fin og grov kan brukes)
  • 2 dl vann
MATING
  • 2 ss siktet hvetemel
  • 2 ss vann
Fremgangsmåte
Fremgangsmåte oppstart
  1. Bland mel og vann i ett norgesglass eller annet stort glass som syltetøyglass og bland det godt til en fin røre. Husk å bruke rent utstyr. La stå på kjøkkenbenken med lokket på skrå, eller 90% tildekket med plastfolie.

  2. På dag 3, 4 og 5 mates surdeigen. Husk å røre godt sammen.

  3. Surdeigen er klar når den lukter gjær og du vil se små bobler på toppen av overflaten.

Tips med surdeig
  1. Det kommer garantert brun væske på toppen eller mellom røren og skummet på toppen i løpet av tiden. Dette røes bare inn igjen under matingen.

  2. Det danner seg garantert en tørr skorpe på toppen i løpet av tiden. Dette fjernes, så røres det i røren under matingen.

  3. Om sommeren jobber surdeigen raskere og den må mates oftere, enn om vinteren. Dette avhenger av temperaturen i lokalet. Så det enkleste er å mate surdeigen 1-3 ganger i uken. Jeg pleier å mate surdeigen når den ikke bobler og det er mye brun væske på toppen som jeg må røre inn.

  4. Trenger du mye surdeig, så kan du mate den mer hver gang, f.eks. 1 dl mel og 1 dl vann og har den på kjøkkenbenken.

    Trenger du mindre surdeig, så mater du den mindre hver gang, f.eks 1 ss mel og 1 ss vann og plasserer den i kjøleskapet.

  5. Hvis du ikke trenger surdeig på en stund, setter du glasset i kjøleskapet med lokk nesten helt på (den må puste). Den holder seg der i 1 uke, før du må mate den igjen og sette den tilbake i kjøleskapet.

    Når du skal bake, tar du surdeigen ut dagen før, maten den og lar den stå på kjøkkenbenken. Da kvikner den til og er klar til baking dagen etter.

  6. Når jeg baker med surdeig, bruker jeg 220g surdeig pr kg mel. Ettersom surdeigen kan være litt humørsyk, går det an å bruke 5g gjær (10% av en pakke) sammen med surdeigen. Dette gjør gjærdeigen mer stabil og du sikrer deg et garantert perfekt resultat.

  7. Jeg bruker vanlig mel, men økologisk mel kan være lettere og kan også muligens jobbe raskere. Men selv har jeg aldri hatt noen problemer med å bruke vanlig mel.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »