Tilbehør

Grønn tomat chutney

Vi kom sent i gang med dyrking av tomater i år, så nå som frosten begynte å komme litt for tett på, så vi at noen av tomatene begynte å bli dårlig.

Vi måtte gjøre noe og da ble det grønn tomat chutney denne gangen.

Grønn tomat chutney smaker nydelig som tilbehør til vegetar-og kjøtretter og ikke minst på frokostbordet som topping til fisk og kjøttpålegg, og som tilbehør til ost og kjeks.

Grønn tomat chutney
Forberedelse
1 hr
Tilberedningstid
2 timer
 
Antall: 2 kg
Ingredienser
  • 1 kg grønne tomater
  • 1 kg grønne epler
  • 400 g blandet tørket frukt (rosin, aprikos, fiken, tranebær, eller annet du har tilgjengelig)
  • 300 g hvitvinseddik
  • 100 g sukker
  • 100 g brunt sukker
  • 1 stk chili, finhakket
  • 10 cm ingefær, finhakket
Fremgangsmåte
  1. Skyll tomatene, kapp de i biter og ha de i en gryte.

  2. Skrell eplene, fjærn kjernen, kapp de i biter og ha de i gryten.

  3. Tilsett resten av ingrediensene og kok det opp. La det småkoke uten lokk til den er blitt tykk og smaker godt, ca 1 – 2 timer.

  4. Smak til chutneyeyen med mer krydder etter ønske.

  5. Hell chutneyen på sterile glass og sett de til lagrin på ett kjølig sted. Chutneyen er holdbar i minst 6 mnd på tette glass.

Tips
  1. Vi tar vare på Cocio flasker og sylte glass, da de er perfekte til å brukes om og om igjen til saft, juice og sylting, samtidig som vi får brukt glassene fra noe vi allerede har hatt bruk for. Disse vasker vi i oppvaskmaskin og har i boden til de trengs. På den måten reduserer vi søppelforbruket.

  2. Hvis det lukter sylteagurk, rødbete, sennep eller annet av glasset etter vask, så hell en 50/50 kokende blanding av eplecidereddik og vann i glasset, sett på lokket og rist godt. Hell så i kokende vann, sett på lokket gjen og rist godt og hell ut vannet igjen. Gjør dette i 2 omganger for å få ut eddiklukten. Nå har du luktfrie glass og flasker 

  3. Hvordan lage sterile flasker?

    Kok opp vann. Ta av korken på en ren flaske og varm den lett under varmt springvann (Da sprekker den ikke når du skal ha i kokende vann).

    Hell litt kokende vann inni flasken, sett på lokket og rist godt (Det er varmt, så bruk votter).

    Ta så av korken og hell ut vannet. Hell så kokende vann i selve korken og rundt gjengene/korkesporene på flasken.

    Nå er flasken og korken helt steril. Husk å ikke ta på noe av det som skal være i kontakt med saften, for da vil den ikke være steril lengre og saften, eller det du har i glasset vil raskere bli dårlig.

    Hvis du skal bruke utstyr som f.eks en trakt til å helle over saften/kompotten fra kjelen til flasken eller glasset, så husk å helle kokende vann over og rundt utstyret også, da denne også må være steril!

    PS. Man kan også helle litt vann i en glassflaske og sette den i microbølgeovnen )Det liker jeg å gjøre), når det koker, så kan man ta ut flasken med en varmevott, sette på korken og riste godt. Men man skal være forsiktig fordi flasken kan sprekke, det skjedde med min far en gang, så man skal være forsiktig og ikke gjøre dette med barn eller andre tett på seg, da dette kan gi store brannskader.

  4. Fyll opp glass helt opp til kanten, uten at det renner over og sett på lokket. Sett så glasset opp ned og la det kjøle seg ned. Da vil lokket smelle inn og flasken/glasset er helt tett og fin. Sett så glasset i ett kjølig rom, eller kjøleskap for lagring.

7 kommentarer

  • Bente Lindås

    Hei😊. I dag tok jeg inn de siste tomatene. Har endel liggene i en skuff for modning. Tenkte jeg ville prøve å lage noe av godt over en kg grønne tomater. Valget falt på grønn tomat chutney . Nå er den ferdig og lagt på glass. Smaken er jeg fornøyd med. Takk for oppskrift.

    • Fluffy

      Hei Bente.

      Så flott at du dyrker dine egne tomater. Nå på høsten stopper modningen opp ute og da er det en fin anledning til å bruke de grønne tomatene til f.eks. grønn tomat chutney. Det varmer mitt mat hjerte at du likte oppskriften og ikke minst at du var fornøyd med sluttresultatet. Takk for en gledelig tilbakemelding 🙂

    • Fluffy

      Hei Inger Lise. Kjernene til tomatene kan du ha med i tomat chutneyen, så tomatene deler du i biter og legger i kjelen. Det er eplene som kjernene skal fjernes hos 😊

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »