Hovedrett

Moussaka med lam og fetaost

Vi elsker moussaka og er så glad i denne middelhavsretten og ikke minst glad i lam og fetaost som vi har brukt i denne oppskriften.

Her er det bare å leke seg gjennom, for det er så fantastiske dufter gjennom hele prosessen fra man starter, til man er ferdig med å spise.

Denne moussakaen tar litt tid å lage, men den er så absolutt verdt bryet!

Selv pleier vi å doble denne oppskriften, for vi fryser ned restene som opsjoner som vi har til de dagane vi har det ekstra hektisk! Penger spart og man kan spise ordentlig, smakfull middag man vet hva inneholder, fremfor å kjøpe ferdig-mat.

Vi liker å servere gresk salat til. Da bruker vi tomat, agurk, rødløk, fetaost og oliven og blander alt lett sammen. Fetaosten vi kjøper er av geit og sauemelk, da denne smaker mye mer enn den vanlige fetaosten vi dessverre har av her hjemmet Norge som er av kumelk. De fleste butikkene fører gjerne begge typer fetaost, så det er bare å lese på innholdsfortegnelsen om hva den er laget av.

God middag 😀

Moussaka
Forberedelse
1 hr
Tilberedningstid
40 min
 
Antall: 4 posjoner
Ingredienser
  • 3 stk Auberginer
Ostesaus
  • 50 gr meierismør
  • 50 gr hvetemel
  • 5 dl helmelk
  • 200 gr fetaost i grove biter, gjerne gresk type laget av melk fra sau og geit.
  • 1/2 ts muskatt, finmalt
  • 1/2 ts kanel
Kjøttsaus
  • 400 gr kjøttdeig av lam eller sau, eller annen type etter smak
  • 4 stk løk i strimler
  • 1 boks hakkede tomater, eller 4 ferske tomater
  • 50 gr tomatpurre
  • 1 hel hvitløk, ca 15 fedd, finhakket
  • 2 ts tørket persille, eller en bunt fersk, finhakket
  • 1 ts salt
  • 1 stk knust laurbærblad
  • 1 ts finmalt pepper
  • 1 ts finhakket oregano, eller tørket
  • 1 dl lamme buljong. Kan også bruke annen type etter smak
  • 2 ss olivenolje, eller matolje
Fremgangsmåte
  1. Kok opp en stor kjele med lettsaltet vann. Kutt augerginene i skiver, ca 1 cm og gi skivene ett raskt oppkok i 10 sekunder, for så å helle av vannet og fyll på med kaldt vann for å stoppe kokeprosessen.

  2. Tørk skivene i ett klede og stek de lett i stekepannen på begge sider, før du så legger ett lag med stekte aubergine skiver i en ildfast form. Legg de resterende stekte skivene til side.

Ostesaus
  1. Smelt smørret og tilsett hvetemel. Rør dette sammen til en fin "ro". Tilsett melken sakte mens du visper godt til en fløyelsmyk saus. Slå så av kokeplaten.

  2. Tilsett ost og krydder og visk godt sammen.

  3. Pisk eggene lett i en egen bolle og visp dette inn i sausen.

Kjøttsaus
  1. Fres lett løk og hvitløk til det er gyldent. Tilsett tomatpurre og fres dette lett sammen. Legg så dette til side.

  2. Stek kjøttdeigen i litt olje og hakk opp kjøttdeigen til så små biter som mulig. Tilsett så den stekte løkblandingen, kraften og tomater. Smak til med krydderet.

  3. Hell kjøttsaus i den ildfaste formen, og legg resterende auberginer over, så kjøttsaus igjen over.

    Hell ostesausen på toppen og stek den på 180 grader i 40 minutter.

Tips
  1. Strø gjerne litt ost fetaost, eller annen ost på toppen hvs man er veldig glad i ost.

  2. Tilsett gjerne oliven i skiver i kjøttsausen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »