Safting & sylting

Eplejuice og eplemos

Denne oppskriften er sukkerfri, altså uten tilsatt sukker.

Vi synes eplene er søte nok som de er og har ikke sett poenget i å tilsette sukker. Vi bruker kun sitronsaft fra frisk sitron som konserveringsmiddel (eventuelt på flaske hvis man har glemt å kjøpe fersk sitron), fordi vi liker å bruke rene råvarer og ikke fabrikkerte. Sitronsyren er med å forlenge holdbarheten på produktet.

Når jeg la ut denne oppskriften i 2019, så skrev jeg i oppskriften at jeg har hatt uåpnet produkt i Matboden i nesten ett år. I dag nesten 3 år etter har jeg fortsatt 2 glass med eplemos igjen og de er like fine. Så hvis du er nøye med sterilisering av glass og lokk, samt utstyret og koker opp eplejuice og eplemos før du setter de på glass, så holder de lenge og passer som flotte gaver til venner og familie 🙂

Et annet tips er å kun bruke rene skjeer i eplemosen hver gang du forsyner deg og setter glasset raskt inn i kjøleskapet igjen. På den måten holder eplemosen seg i mange uker. Hvis du slikker på skjeen, eller har den i f.eks. grøten og legger skjeen ned igjen i glasset med eplemos, kontamineres produktet, altså det blir en kryssforurensning av eplemos med annet som ikke bør være med ned i glasset og da vil det raskt oppstå mugg. Det er også derfor jeg har skrevet i oppskriften at holdbarheten som åpnet vare er ca. 2 mnd. Men hvis du er nøye med å kun bruke rene skjeer, så holder de mye lengre. En gang da jeg ikke spiste eplemos på en stund, hadde jeg et glass med eplemos i kjøleskapet i litt over 6 mnd før jeg fikk spist det opp og den var like fin 🙂

Eplejuice og eplemos
Forberedelse
1 hr
Tilberedningstid
1 hr 30 min
Totalt
2 timer 30 min
 
Antall: 8 glass og flasker
Ingredienser
  • 20 kg epler
  • 3 l vann
  • 2 stk sitroner
Fremgangsmåte
  1. Fyll en stor kjele med vann og saften av 2 sitroner. Skrell eplene, fjern kjernehuset og legg eplebitene i vannet.

  2. Kok opp og la det koke på svak varme under lokk i ca 30 min.

  3. Når eplene begynner å dette fra hverandre, siles det gjennom en grov sil i en ny kjele. eplebitene legges tilbake i den gamle kjelen.

  4. Eplebitene kokes opp, moses og legges på sterile glass. Fyll glassene helt opp til kanten, skru på lokket og legg glasset med lokket ned på benken til avkjøling.

  5. Sil eplejuicen gjennom ett klede. legg ett klede over kjelen og fest det med en strikk rundt kanten. Fjern eplesfibre fra kledet underveis, så kledet ikke tetter seg.

  6. Kok opp eplejuicen og legg de på sterile flaske. Fyll flaskene helt opp til kanten, skru på lokket og legg flasken med korken ned på benken til avkjøling.

Tips
  1. Når lokket klikker på plass, vet du at glasset er helt forseglet. Man kan skvette når lokket klikker på plass av vakuumet, så pass på så du ikke mister noen glass i gulvet.

  2. Du får sterile glass ved å helle kokende vann over flasketuten og inni flasken og på innsiden av korken. Pass på å ikke røre innsiden av korken og flasken etterpå, ellers vil ikke innholdet være sterilt.

  3. Disse flaskene og glassene vil normalt ha lang holdbarhet, grunnet sitronsaften. Jeg har hatt syltetøy og saft i Matboden i nesten ett år uten problem.

  4. Når flasken med saft er åpnet så bør den drikkes opp innen 1 uke.

    Når glasset med eplemos er åpnet bør den spises opp innen 2 mnd.

  5. Skaff deg kompost og kast alt av skrell og matrester her. Dette blir til fin jord i hagen og er god næringsrik jord for kjøkkenhagen, plantejord og hagen generelt. Da sparer du også miljøet ved å kaste mindre restavfall, ved at søppelbilen tar med seg mindre og det blir mindre restavfall som må brennes opp.

9 kommentarer

    • Torill

      Hei. Du har 20 kg epler, hvor stor er din kasserolle? 20 kg. Er det ferdig rensket og skrellet. Hva gjør du for at eplene ikke skal få misfarging mens du forbereder.

      • Fluffy

        Hei Torill.

        Vi bruker en «fårikålkjele» på 10L, men du kan fint bruke en større.

        Du har vann og sitronsaft i kjelen, også skreller du et eple og fjerner kjernehuset og legger bitene i kjelen. Så du tar et og et eple om gangen. Sitronsaften i vannet er med å gjøre at eplene ikke oksiderer og blir brune, og det er derfor du bør ta et og et eple og få de i vannet, fremfor å skrelle alle eplene og gå videre til kjernehuset. Sitronsaften er også med å konservere produktene når du hermetiserer de på glass og flasker.

    • Fluffy

      Hei Hilde. Så flott å høre. Hvor mye laget du? Ja, det er saft fra 20kg epler. Vi kjøper enten «usalgbare epler» (epler butikkene ikke får solgt som vanlig spiselige epler), eller plukker eplene selv og safter de.

      Men man trenger ikke bruke 20 kg epler. Har man f.eks 5 kg epler, så regner man bare om på oppskriften, så blir det like god saft, bare litt mindre 🙂

  • Liza

    Så flott å finne oppskrift uten sukker! Alle andre plasser jeg har sett står det at uten sikker holder ikke saft/eplemost lenger enn ei uke uten å fryses. Vil gjerne prøve din oppskrift og håper at det gil holdes godt for å bli til julegaver 😀 Er det noe spesielt jeg bør passe på da bort sett fra å sterilisere glass?

    • Fluffy

      Hei Liza.

      Så hyggelig. Ja de fleste oppskrifter i dag er med sukker og jeg forstår ikke poenget, da eplene er så søte fra før. Både eplejuicen og eplemosten blir kjempe god uten å tilsette sukker.

      Du trenger ikke å tenke på noe mer enn å sterilisere glass og eventuelt flasker. Sitronsaften av sitron som du presser i blandingen er naturlig sitronsyre som fungerer konserverende og det naturlige fruktsukkeret i eplene er også med å konservere.

      Du trenger ikke å gjøre noe mer enn det som står i oppskriften. Du koker opp eplemost og juice og tilsetter det i sterile glass/flasker, med sterilt utstyr og setter på sterile lokk og setter de opp ned med lokket ned, til avkjøling. Det alene er nok til at det holder seg lenge. Jeg har fortsatt 2 glass med eplemost i Matboden fra 2018, så de holder lenge.

      Som åpnet glass har jeg hatt de i kjøleskapet i ca. 6 mnd. Men da er jeg nøye med å bruke ren skje hver gang jeg skal ha eplemost. Hvis du f.eks. slikker på skjeen og legger den tilbake i eplemosten for å ta mer så er det nok til at det mugner fort. Vi har også et kjøleskap som holder 2 grader celsius og da holder også maten seg veldig mye lengre enn når kjøleskapet er 4 grader celsius. Men det er selvfølgelig avhengig av om du har et kjøleskap som fryser i bakveggen, eller om du har et «NoFrost» kjøleskap.

      Jeg håper dette var til hjelp og ønsker deg lykke til med produksjon og julegavene. Det er kjempe hyggelig at du vil lage dine egne julegaver 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »