Forsiden,  Marinader & dressinger,  Tilbehør

Aioli

Aioli
Forberedelse
15 min
 
Antall: 5 dl
Ingredienser
  • 2 eggeplommer
  • 0,5 ts salt
  • 2-3 ss sitronsaft
  • 1 ss dijonsennep (litt mindre hvis du ikke liker det så godt)
  • 5 dl romtemperert nøytral olje, f.eks av raps, solsikke og soya
  • 1/2 ts malt pepper
  • 2 fedd hvitløk (finhakket, eller most med olje som en paste)
Fremgangsmåte
  1. Tips: Bruk enten håndvisp, miksmaster, eller en stavmikser. En kjøkkenmaskin er ofte litt stor, da de mange ikke får grep helt ned i bunnen. Men hvis man skal lage flere liter, så vil det bli nok eggeplomme til av vispen får grep. Evt. kan man vispe litt opp for hånd, for deretter å ha blandingen i miksmasteren og jobbe videre med den der.

  2. Ha alt i en bolle, utenom oljen. Pisk dette opp til det blir litt skum i eggeplomme blandingen.

  3. Spe forsiktig litt og litt olje i en tynn stråle mens man pisker. Aiolien må hele tiden være tykk. Hvis den begynner å bli tynn, eller det legger seg ett væske lag rundt kanten, så er den på vei til å sprekke, da kan du tilsette litt (en spiseskje) kaldt vann og piske videre for å redde den, så den tykner igjen.

    PS. Hvis aiolien sprekker, så start på nytt med 2 eggeplommer som piskes opp og spe så forsiktig først med litt olje for å få den i gang og deretter med den sprukkede aiolien. Det er ikke noe farlig om det da er mer eggeplomme i den ferdige aiolien – den blir bare litt gulere og det er ett tegn på at den er ekte 😉

  4. Smak til med mer sitron, dijonsennep, salt, pepper, eller annet etter eget ønske

  5. Den ferdige aiolien skal være tykk, men man kan fint gjøre den tynnere med vann hvis man liker den mer rennende.

Tips
  1. Man kan lage majones ved å dropper hvitløk og kun bruker 1-2 ss sitron. Så aioli er majones med hvitløk og mer sitron 😉

    Selv lager vi en dobbel oppskrift og tar ut halvparten som majones og tilsetter så hvitløk og sitron i resten. På den måten lager vi alt på en gang, fremfor å gjøre samme jobb to ganger 🙂

  2. Vi tar vare på gamle glass fra syltetøy, sylteagurk etc.

    Lukter det fra glassene etter vask, så bruk en blanding av eddik og kokende vann og vask med oppvaskbørste. Vask så med såpevann etterpå, så er lukten borte (Vi merker det spesielt etter at vi har brukt glassene til surdeig, eller syltede produkter som løk, sopp, agurk).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »