Kanelsnurrer
For meg er kanelsnurrer noe jeg forbinder med Danmark. Du går inn i bakeriet og det dufter søt bakst med hint av kanel og kardemomme. Nam!
Danskene har forstått hvordan man baker- og det er med masse kliss! Det skal være godt med fyll og det er det jeg elsker med dansk bakverk.
Her er det en oppskrift som virkelig vil løfte hverdagen, eller helgen for deg og de du inviterer på litt kaffekos 😉
- 3 dl helmelk
- 25 g fersk gjær (tørr gjær fungerer også, men fersk er best)
- 1,5 ts kardemomme
- 60 g melis
- 1 stk egg
- 550 g hvetemel
- 1/2 ts salt
- 80 g temperert smør i biter
- 150 g smør
- 150 g sukker
- 3 ss kanel
- 1 stk egg
-
Varm melken opp til 37°C, hell det i en bolle og rør så ut gjæren (Melken må ikke komme over 40°C, da dør gjæren).
-
Tilsett egg, kardemomme, melis og halvparten av melet. rør alt ut til en glatt masse, før du så tilsetter salt og resten av melet. Elt de så til en glatt deig som slipper bollen lett i en maskin med eltekrok, eller for hånd (ca 8 minutter).
-
Ha i det tempererte smøret og elt deigen videre i ca 8 minutter til deigen er glatt og fin.
-
Sett deigen til heving på ett lunt sted i 1 time (Vi hever den i ovnen på 37°C).
-
Hev den så videre i kjøleskapet i 1 time.
-
Mens deigen hever, så kan du lage fyllet.
-
Rør temperert smør, sukker og kanel sammen
-
Dryss mel på bordet og hell ut den ferdighevede deigen. Kjevle deigen til en rektangel med en tykkelse på ca 1 cm.
-
Smør på fyllet og pass på at det dekker deigen helt ut til kantene.
-
Ta tak i ene enden av deigen og brett den over halvparten av deigen, ta så tak i den andre siden og legg over den første bretten ( så det nå blir 3 lag deig).
-
Kjevle ut deigen til 30×30 cm og skjær i strimler på 2 cm bredde.
-
Ta en strimmel av gangen og spinn deigen til at den har snurret seg godt rundt, og snurr så deigen rundt 2 fingre med enden av deigen under kanelsnurren. Gjenta dette med resterende strimler og legg de fortløpende på ett bakebrett med bakepapir.
-
Hev kanelsrurrene under ett klede i ca 1 time, før de så pensles med pisket egg.
-
Stekes i midten av ovnen på 200°C i 12-15 minutter (Følg godt med mot slutten av steketiden, da noen ovner steker raskere enn andre).
-
Avkjøl kanelsnurrene på rist og nyt de mens de fortsatt er lune.
-
De kan fint fryses til senere, men da må de bli helt kalde, så det ikke danner kondens i posen du fryser de i.
-
Du kan fint blande i krokan, eller hakkede nøtter. Hakkede peanøtter i fyllet gir en salt/søt kombinasjon som er god. Man kan også finhakkede mandler og blande i fyllet, noe jeg liker godt.