Tzatziki
Tzatziki er en tradisjonell gresk saus basert på yoghurt, hvitløk og agurk og er kjent over hele verden. Tzatziki kalles også «gyro saus», da den brukes flittig i souvlaki, som er fylt pita med gyroskjøtt.
Tzatziki er populært som en rett til meze, sammen med andre populære retter som hummus, taramasalata og gresk salat.
- 1 slangeagurk
- 0,5 ts salt
- 3 dl naturell yoghurt, gjerne gresk yoghurt
- 2 fedd hvitløk
- 0,5 ts nykvernet pepper
- 1 ss olivenolje
- Noen oliven som garnityr
-
Riv slangeagurken på råkostjernet, ha det i et dørslag og bland inn saltet. La det dryppe av seg i 10 minutter.
-
I mens finhakker du hvitløken og har det i yoghurten sammen med nykvernet pepper.
-
Press ut agurkvannet fra slangeagurken og ha agurkkjøttet i yoghurten. Bland det godt sammen.
-
Ha tzatzikien i en skål og dander med olivenolje og en eller flere oliven, alt etter smak.
-
Tilsett gjerne litt fersk dill, da det gir tzatzikien en helt ny vri.