Lammestek
Lammestek er noe man kan servere hele året. Vi i Norge er så heldige å ha lam og sau som beiter fritt i skog og mark, ved innlandet og ved kysten. Lammet har en lett frisk viltsmak og smaker nydelig når det stekes rosa, men den kan fint stekes mer hvis man liker det bedre.
Hvis du er så heldig å komme over fårestek, så for all del kjøp det med deg og lag den på samme måte som lammestek og samme tilbehøret. Det smaker fantastisk godt og selv foretrekker jeg fårestek, fremfor lammestek- da jeg synes det smaker mer, samt at det har fått ett ufortjent dårlig rykte.
Kommer du over andre deler av får eller lam, som f.eks. hel bog, hel lår, sadel/kam, nakke osv, så kan dette også lages på samme måte. Det kan også krydres som vist i oppskriften og grilles hvis det er sommer- da griller du den på full varme med lokk og ventet jevnlig på steken så det blir en god stekeskorpe over alle flatene på kjøttet, først så senker varmen på det laveste, setter i steketermometeret og lat steken ligge og godgjøre seg til den temperaturen du ønsker. Jeg har noen temperatur eksempler nedenfor 😉
- 800 g lammestek
- 10 fedd hvitløk
- 1 ss rosmarin
- 1 ss grovt pepper
- 1/2 ss salt
- 3 ss matolje
- 8 stk løk i båter
- 500 g sjampinjong
- 2 ss matolje
- 3 dl kremfløte
- 800 g potet
- 2 ss matolje
- 1 ts timian
- 1 ts basilikum
- 1 ts grovt pepper
- 1 ts salt
-
Stikk hull i lammesteken og stikk hvitløksfeddene inn. Krydre så med rosmarin, salt og pepper.
-
Brun lammesteken på alle sider i stekepannen og legg den så i ildfast form. Kok ut kraften i stekepannen og hell kraften over kjøttet i formen.
-
Stek i ovnen på 180°C til kjernetemperaturen er på 55°C (rød). Det tar ca. 2 timer, kommer ann på størelsen på kjøttet.
-
Kutt potetene i båter og ha det i en ildfast form med matoljen og krydderet. Bland det godt sammen og stek det i ovnen sammen med lammesteken når det er ca 45 minutter igjen. Vend potetene med en skje, så alle potetene får en jevn stekeskorpe og ikke svir seg fast i bunnen.
-
Fjern jord på soppen med en pensel eller ren oppvaskkost. Hvis soppen er stor så kutt de i mindre biter- selv liker jeg de små best, da steker jeg de hele.
Skrell løk, del i to og kutt i strimler eller små båter.
-
stek sopp og løk i en kjele til at løken er blitt gylden og soppen har fått litt farge. Tilsett kremfløten og kok det inn til en god saus konsistens.
-
Ta kjøttet ut, fjern nettingen og skjær i skiver til servering.
-
Legg opp på serveringsfat eller legg opp maten på tallerkener for servering. Velbekomme 🙂
-
Rød 55°C
Rosa 60°C
Medium 65°C
Medium + 70°C
Gjennomstekt 75°C