Spätzle (Sveitsisk pasta)
- 500 g hvetemel
- 5 stk egg
- 2,5 dl melk
- 2 ss matolje
- 3 l vann
- 2 ss salt
-
Pisk eggene i 1 minutt, tilsett så melk og olje.
-
Tilsett hvetemel og pisk den til den er myk og luftig.
-
La røren stå å hvile i 30 minutter på benken.
-
Kok opp vannet og bruk en spätzli sil for å forme spätzli ned i vannet. Spätzlien er ferdig kokt når de flyter opp til overflaten. Bruk en sil til å løfte spätzlien over i en bolle.
-
Har du ikke en spätzli sil, så bruk en grov rasp, eller grov sil, hell røren i og bruk en slikkepott til å presse røren gjennom hullene i raspen og ned i det kokende vannet.
Det går også an å helle røren i en sprøytepose og sprøyte lange strimler med røre ned i det kokende vannet, da vil det bli lange spätzli istedenfor korte. Disse kan enten spises som de er, eller klippet i mindre biter når de er ferdig kokt.
-
Hvis du koker mye spätzli så pass på å bytt ut vannet underveis, for vannet trekker til seg noe av stivelsen og blir etterhvert veldig seig og klissete og skummer da veldig.
-
Spätzli serveres på samme måte som pasta, med de elementene du ønsker på tallerkenen.
-
Spätzle kan fryses, så har man alltid ett godt tilbehør til maten når man skal trenge det. Det kan varmes opp med å varme i kokende vann, eller å steke den i smør eller olje. Vil man ikke ha fett, så kan man tørrsteke spätzlien i varm panne, pass da på at det ikke svir seg, ved å røre ofte.