Forsiden,  Hovedrett

Pai på en «spiker»

Denne paien improviserte min kjæreste frem mens jeg holdt på i hagen å gravde for å gjøre den om til en kjøkkenhage.

Vi var begge veldig slitne og hun valgte da å lage en pai av det vi hadde i kjøleskapet. Vi lager ofte mat av det vi har, for vi liker ikke å kaste mat her i huset. Alt skal brukes!

Spar hadde tilbud på 300 gram svinekjøttdeig til 10kr, så vi hadde kjøpt noen pakker av det. I tillegg hadde vi masse grønnsaker, ettersom vi er veldig opptatt av å spise mer grønnsaker og prøver å redusere kjøttinntaket.

Vi drar ofte innom grønnsaksbutikkene i byen for der får vi veldig mye grønnsaker og frukt for pengene. De har nesten alltid noen typer frukt og grønnsaker de pakker i poser som har flekker på seg og som man ser at de burde spises relativt rakt. Så da pakker de det i poser og priser de ned, f.eks 20 stk hvitløk til 10 kr, eller 2 store squash til 15 kr. Da lar vi de tilbudene avgjøre hva vi skal ha til middag og så tilføre kjøtt eller fisk, istedenfor motsatt. Andre ganger finner vi kjøtt eller fisk med redusert pris og lar da det bestemme hva vi skal ha som tilbehør. På den måten er vi med på at butikkene kaster mindre, vi sparer penger og kan spise mat med god samvittighet 🙂

Så tilbake til denne paien.

Vi elsker pai, det er så lett å lage. Ofte er det tilbud på paibunn, slik som nå når Spar og Meny har tilbud på den til 10 kr. Men ellers så velger vi å lage den selv, for det er jo litt stas å lage sin egen paibunn. Men det er alltid kjekt å ha en ferdig bunn i fryseren til de dagene man vet man ikke har så god tid.

Denne paien lager du med det du har tilgjengelig. Om du mangler rødløk, så bruk to gul løk. Mangler du Sukkererter, så dropp det. Ikke kjøp en pakke til 20 kr bare for å lage denne paien. Bruk det du har og improviser. Den beste paien er den du lager med de råvarene du har lett tilgjengelig. For er dere bare to, slik vi er, eller til og med bare en, så blir det så mye man må handle inn og da ble plutselig paien veldig dyr, hvis du ikke rekker å spise opp alle grønnsakene før de blir dårlige og må kastes.

Så værsegod, improviser og kos deg. Mat skal være en glede og inviter gjerne noen på middag hvis du er alene, for mat smaker alltid bedre sammen med noen. Kommenter gjerne om du har prøvd med noe annet, så kanskje vi også prøver oss på den neste gang. Lykke til 🙂

Pai med svinekjøttdeig
Forberedelse
30 min
Tilberedningstid
25 min
Totalt
55 min
 
Antall: 4 posjoner
Ingredienser
  • 1 stk paibunn
  • 2 ss matolje
  • 300 g svinekjøttdeig, eller annen type kjøttdeig
  • 1 stk gulrot i biter
  • 1 håndfull sukkererter i biter
  • 1 stk rød løk i biter
  • 1 stk gul løk i biter
  • 1 bunt vårløk
  • 3 fedd hvitløk
  • 1/2 stk paprika
  • 1/2 ts salt
  • 3/4 ts malt pepper
  • 1 ts basilikum
  • 1 ts timian
  • 2 stk egg
  • 2 dl melk
  • 100 gr revet ost
Fremgangsmåte
  1. Legg paibunnen i paiformen og bruk en gaffel til å stikke mange hull over hele paibunnen. Forstek den i 15 min på 190 grader og la den så hvile etterpå.

  2. Rens og kutt grønnsakene. Stek de i pannen til de er gyldne.

  3. Stek så svinekjøttdeigen på høy varme i den samme pannen. Bland så sammen grønnsakene og kjøttdeigen. 

  4. Egg, melk og krydder blandes i en bolle og pisket opp til en luftig blanding. Tilsett så kjøttet og grønnsakene og bland alt godt sammen før det tilsettes i paiformen.

  5. Strø revet ost på toppen og stek paien på 190 grader i 25 minutter.

  6. Velbekomme 🙂

Tips
  1. Lag pai med de råvarene du har. Mangler du noen grønnsaker, så dropp dem og tilsett noe annet du har. Bruk det kjøttet eller fisken du har. Røkelaks,  gravlaks, spekeskinke, fenalår osv er også veldig godt i pai. Har du ikke kjøtt eller fisk, så lag en vegetar pai, det er kjempe godt. Bruk det du har i kjøleskapet. Pai er ovnens «pytt i panne».

  2. Du må ha egg og melk for jevningen. Men melken kan byttes ut med ett vegetabilsk alternativ. Egg kan også byttes ut med en annen stivelse har jeg hørt, men det kan jeg for lite om til å skrive noe mer om her.

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »