Safting & sylting

Rabarbrasaft og rabarbrakompott

Rabarbra er for meg noe av det som gjør en sommer til en virkelig god sommer!

Jeg vokste opp med å plukke rabarbra i hagen og dyppe det i sukker. Det er så godt!

Nå som vi endelig har fått vår egen rabarbra, så var det på tide å begynne å dele noen gode oppskrifter og vi starter med denne. Rabarbrasaft og rabarbrakompott er jo så godt og det kuleste er jo at det er så lett å lage på ett hvert kjøkken. Du trenger ikke saftkoker eller annet fancy utstyr.

Du trenger kun det alle har i kjøkkenskuffen og det gjør det så kult, for da kan alle lage det og det på under 1 time 😀

Ingenting er som å servere hjemmelaget rabarbrasaft eller rabarbrakompott og begge deler får du ved å lage rabarbrasaft 😉

Rabarbra saft og rabarbrakompott
Forberedelse
10 min
Tilberedningstid
50 min
 
Antall: 1 Liter
Ingredienser
  • 1 kg rabarbra, uten blad
  • 1 l vann
  • 300 gr sukker eller honning
  • 1/4 stk sitron
  • 2 ts vaniljesukker
Fremgangsmåte
  1. Skyll rabarbraene og kutt de i grove biter.

  2. Legg de i en kjele med vannet, sitronsaften, sukkeret og vaniljesukker og gi det ett oppkok.

  3. La det småkoke under lokk i ca 20 minutter til rabarbraen er ihjelkokt.

  4. Hell det over i en kjele med dørslag og ett vått klede over, så rabarbrasaften får silt gjennom og kompotten ligger på toppen. Har du ikke dørslag, så fest kledet med en strikk rundt kjelen.

  5. Bruk en sleiv og rør lett i kompotten og få den til den tykkelsen du ønsker. Fargen gjør at det ikke ser godt ut, men du vil bli overrasket over hvor godt det både dufter og smaker!

  6. Kok opp saften og hell det over i sterile flasker.

  7. Kok opp kompotten og få det over i sterile glass.

Tips
  1. Vi tar vare på Cocio flasker og sylte glass, da de er perfekte til å brukes om og om igjen til saft, juice og sylting, samtidig som vi får brukt glassene fra noe vi allerede har hatt bruk for. Disse vasker vi i oppvaskmaskin og har i boden til de trengs. På den måten reduserer vi søppelforbruket.

  2. Hvordan lage sterile flasker?

    Kok opp vann. Ta av korken på en ren flaske og varm den lett under varmt springvann (Da sprekker den ikke når du skal ha i kokende vann).

    Hell litt kokende vann inni flasken, sett på lokket og rist godt (Det er varmt, så bruk votter).

    Ta så av korken og hell ut vannet. Hell så kokende vann i selve korken og rundt gjengene/korkesporene på flasken.

    Nå er flasken og korken helt steril. Husk å ikke ta på noe av det som skal være i kontakt med saften, for da vil den ikke være steril lengre og saften, eller det du har i glasset vil raskere bli dårlig.

    Hvis du skal bruke utstyr som f.eks en trakt til å helle over saften/kompotten fra kjelen til flasken eller glasset, så husk å helle kokende vann over og rundt utstyret også, da denne også må være steril!

    PS. Man kan også helle litt vann i en glassflaske og sette den i microbølgeovnen )Det liker jeg å gjøre), når det koker, så kan man ta ut flasken med en varmevott, sette på korken og riste godt. Men man skal være forsiktig fordi flasken kan sprekke, det skjedde med min far en gang, så man skal være forsiktig og ikke gjøre dette med barn eller andre tett på seg, da dette kan gi store brannskader.

  3. Fyll opp glass helt opp til kanten, uten at det renner over og sett på lokket. Sett så glasset opp ned og la det kjøle seg ned. Da vil lokket smelle inn og flasken/glasset er helt tett og fin. Sett så glasset i ett kjølig rom, eller kjøleskap for lagring.

  4. Sitronsaft fra sitron er ett konserveringsmiddel som jeg bruker, istedenfor å kjøpe andre konserveringsmidler fra apotek.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »