Forsiden,  Hovedrett,  Oppskrifter

Moussaka med squash og potet

Vi dyrker en del av vår mat i kjøkkenhagen. I år fikk vi ingen aubergin, men squash og potet hadde vi nok av. Dermed laget vi like gjerne en moussaka med squash og potet, istedenfor aubergine som vi normalt bruker.

Vi elsker gresk mat og nyter våre greske stunder her hjemme, spesielt i disse tider med strenge reiserestriksjoner. Da er det godt å skjemme seg litt bort i hverdagen med god mat.

Av erfaring kan en aubergine koste 10,- den ene uken og 30,- den neste. Da er det greit å kunne bytte den ut med squash og potet potet. Men hvis du ikke ønsker å bruke potet, kan du fint bare doble mengden squash i formen.

Hvis du ikke tåler mel i sausen, kan du koke opp melk alene og jevne den med maizena. Alternativ 2 er å varme opp melken til 78°C og piske inn 2 egg, da dette også jevner sausen. Pass på å ikke varme væsken mer enn 78°C, ellers koagulerer egget. Smak til med salt og pepper.

Det er alltid morsomt å eksperimentere på kjøkkenet og er det en ting vi er svake for, så er det mat med mye saus og ost. Nam!

Moussaka med squash og potet
Forberedelse
45 min
Tilberedningstid
1 hr
 
Antall: 4 posjoner
Ingredienser
Kjøttsaus
  • 400 g lammekjøttdeig, eller annen kjøttdeig du har tilgjengelig
  • 3 stk gul løk, finhakket
  • 4 fedd hvitløk, grovhakket
  • 400 g hakket tomat
  • 2 ts fersk hakket, eller tørket basilikum
  • 2 ts fersk hakket, eller tørket persille
  • 1 ts malt kanel
  • 1 ts kumin
  • 1 ts salt
  • 1 ts grovkvernet sort pepper
  • 2 ss matolje
Hvit saus
  • 3 ss meierismør
  • 4 ss hvetemel
  • 5 dl helmelk
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 ts finmalt hvitt pepper
Squash
  • 2 stk squash, i skiver
  • 300 g poteter, i skiver
topping
  • 200 g revet ost, gjerne fetaost og mozzarellaost
Fremgangsmåte
Kjøttsaus
  1. Stek løk og hvitløk i stekepannen med matoljen i ett minutt. Tilsett kjøttdeigen og fres den til den nesten er gjennomstekt. Tilsett resten av ingrediensene, kok opp og la småputre mens du går til neste steg.

Hvit saus
  1. Smelt smør i en kjele og tilsett mel. Bruk en visp og rør det godt sammen før du sper med melken til den blir passe tykk. Smak til med salt og pepper.

Squash og poteter
  1. Kutt squash og poteter i skiver og legg det til side.

  2. Sett på stekeovnen på 200°C. Smør en stor ildfast form med olje, eller smør. Legg poteter lagvis i bunnen og ha på ett lag med kjøttsaus.

  3. Legg så ett lag med squash, for deretter å legge på ett lag med poteter.

  4. Hell over ett lag med saus.

  5. Fortsett deretter videre lagvis med potet, squash, saus og kjøtt til du har fylt hele formen. Husk at det må være ca. 1-2 cm kant fra toppen av fyllet, til kanten av formen, så det ikke koker over under stekingen.

  6. Stek formen i ovnen i 45 minutter, før du så tar den ut for å legge på revet ost. Stek den videre de siste 15 minuttene til osten er gylden.

  7. Når osten er gylden er den ferdig. Sett den på benken og la den sette seg i 15 minutter før du serverer. Vel bekomme 🙂

Tips
  1. Vi skraper ut innmaten av squashen og bruker det i retten Mücver, mens skallet brukes i denne moussakaen. Men du kan fint bruke hele squashen i denne moussakaen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »