Forrett,  Forsiden,  Hovedrett

Tarteletter med høns i asparges

Mange elsker de åpenlyst, like mange elsker de i hemmelighet og resten vet ikke hva de går glipp av… Tarteletter med høns i asparges er en dansk klassiker. Tarteletter stammer helt tilbake fra 1800-tallet og betraktes i dag av mange som en gammeldags rett som ofte bestemor laget når man kom på besøk. Den består av en tykk saus med hønsekjøtt og asparges, lagt i lune tarteletter.

Man får lett tak i tarteletter i Danmark, men her hjemme har vi enten de som er bitte små, eller terteskjell. Vi liker å lage tartelettene selv, med vår egen butterdeig til danske terteletter, men du kan fint bruke en ferdig butterdeig fra butikken. Disse selges ofte som fryst vare.

Min danske samboer har vokst opp med denne retten og det er en favoritt i familien. Retten kan både spises som forrett og hovedrett og ellers i alle anledninger. Det skal sies at i denne oppskriften har vi beregnet 6 tarteletter til hver person som en hovedrett, så ved bruk til forrett holder det fint med 2 tarteletter.

4 morsomme fakta om tarteletter:

  1. De først tartelettene var med syltetøy og oppsto første gang i en kokebok fra 1785.
  2. Humlum laget danske tarteletter. Humlum tarteletter er en dansk tartelett produsent, som er plassert i en liten landsby i Danmark som heter Hjerm, i Struer kommune, som er den største produsenten i Danmark.
  3. I Struer kan man få en kjempe tartelett. På en café kan man få en kjempe tartelett som er med 1/2kg hønsefyll og en tartelett som har en diameter på 16-17 cm (en vanlig tartelett har 8 cm).
  4. I Danmark så populær at man flere steder i lander holder tartelettfestivaler, som f.eks. Odense som serverer opp til 13 000 tarteletter i løpet av festivalen.
Tarteletter med høns i asparges
Tilberedningstid
3 timer
 
Antall: 4 posjoner (24 fylte tareletter)
Ingredienser
Koking av høne eller kylling
  • 1 stk høne eller kylling (1 – 1,5 kg) (høne smaker mer)
  • 3 stk gulrøtter i grove biter
  • 2 stk løk i grove biter
  • 1 stk stor purre i grove biter
  • 4 stk laurbærblader
  • 2 ss tørket timian (kan bruke fersk også)
  • 2 ss tørket persille (kan bruke fersk også)
  • 1 ts salt
  • 10 stk hele pepperkorn
  • 1,2 l vann
Saus til høns i asparges
  • 2 bokser hvite kuttede asparges (430g innhold per boks) (husk at væsken skal brukes i sausen)
  • 3 dl kremfløte (eventuelt matfløte)
  • 7 dl hønsekraft fra kokingen
  • 100 g smør
  • 110 g siktet hvetemel (1,5 dl)
  • 2 ts salt
  • 2 ts malt pepper (smak deg til mot slutten)
Fremgangsmåte
Koking av høne eller kylling
  1. Ha alle grønnsakene i en kjele med vannet og kok opp.

  2. Del hønen i to og fjern eventuelt innmaten.

  3. Legg hønen i det kokende vannet og pass på at hønen ligger godt nedi vannet og sett på lokket. Senk temperaturen da hønen skal trekke på ca. 85°C (det skal være forsiktig bevegelse i vannet, uten at det koker) og kok i 2 timer.

  4. Ta hønen opp av gryten og la den kjøle seg litt ned, mens du siler kraften. Ha så kraften tilbake i kjelen (uten grønnsakene) og reduser/ kok ned til 7 dl (redusere betyr å koke ned mende væske du har, uten lokk, ved at vannet fordamber bort og smaken blir kraftigere).

  5. Pell kjøttet av i trevler med to gafler, eller hendene (tynne strimler). Skinnet skal du ikke bruke i sausen, men du kan legge det tilbake i kraften sammen med skroget fra hønen og la det småkoke videre. Herved får du en kraftigere hønsekraft til sausen.

  6. Sil kraften og fjern eventuelt fettet på toppen hvis det er mye.

Sausen
  1. Smelt smør i en gryte (minst 3l) ved middels varme og tilsett dereter melet mens du visper det sammen. La melet "brenne" litt av i 2 minutter under omrøring for å unngå melsmak.

  2. Sil av vannet fra asparegesboksene og hell vannet litt og litt i gryten med mel og smør, mens du visper det godt sammen.

  3. Kok opp sausen under omrøring sammen med kraften fra hønen og kremfløte og la koke forsiktig i ca. 10 minutter for å få ut den siste melmaken. Er sausen for tynn, så koker du den videre under omrøring til ønsket konsistens, eller tilsetter maizena. Konsistensen på sausen skal være så tykk at det ikke glir av kjøttet for lett.

  4. Legg aspargessnittene og kjøttet i sausen, smak til med salt, pepper og eventuelt sitron. Kok opp under omrøring. Nå er det klart for servering.

Serveringstips
  1. Lun tertelettene etter anvisning på emballasjen / med mindre du har laget de selv.

  2. Ta to tarteletter på tallerkenen og fyll de godt opp med høns i asparges (det skal flyte godt over).

  3. Friskhakket persille er nydelig på toppen.

  4. Serveres straks, velbekomme.

Tips
  1. Du kan med fordel lage høns i asparges dagen før, så den bare trengs å varmes opp ved servering.

  2. Høns i asparges kan lagres i kjøleskap i minst 2-3 dager og eventuelt i fryseren i ca. 3 mnd.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »