Hovedrett

Lam i rømmesaus

Vi er veldig glad i lammekjøtt og bruker det til ganske mye. F.eks. lammekjøttdeig bruker vi til alt som man kan bruke vanlig storfe kjøttdeig til og ettersom den er litt fetere enn vanlig kjøttdeig av storfe, svin og kylling, så trenger vi ikke bruke fett i pannen når vi steker den. Prinsippet er litt av det samme som når man steker andebryst eller andelår og steker med skinnsiden ned så fettet smelter og den steker i sitt eget fett.

I denne retten brukte jeg nå strimlet lammekjøtt fra pakken som heter Gilde kebabkjøtt. Det er rett og slett strimlet lammekjøtt med litt krydder, men det er kun fordi vi kom over denne pakken som en nedpriset vare. Lam er som storfe et produkt som mørnes over tid og blir bedre med tiden, til en viss grense selvfølgelig. Men har man ikke brutt kjølekjeden så kan lammekjøtt som er vakumert ligge godt over 1 uke over datoen i kjøleskapet. Vi har vårt kjøleskap på 2 grader celsius, så maten holder seg lenge over datoen.

Har du ikke strimlet lammekjøtt tilgjengelig så ikke gråt, fordi du kan bruke det lammekjøttet som er tilgjengelig. Om det er ferskt eller frossent, kvernet som kjøttdeig eller rett og slett er et kjøttstykke som en lammebog, lammelår, surret lammestek eller det du har tilgjengelig. I veratefall hvis du ikke liker smaken av lam, eller at prisen er så høy at du vurderer å ta noe annet, ja så gjør det.

Alle oppskrifter er laget som et grunnlag. Det vil si at når jeg laget denne retten så brukte jeg det jeg hadde tilgjengelig. Har du ikke kål, så bruk paprika (uansett farge), squash, aubergin, eller rødkål om det er det du har. I en rett som dette med mye saus av kraft og rømme eller creme Fraiche, kjøtt og grønnsake, så bruker du det du har hjemme, eller kjøper sesongens grønnsaker, eventuelt det som er på tilbud. Selv er vi glad i å se i brekkasje avdelingen på Obs, ettersom alt i den avdelingen koster 10,- kiloen og vi er med å handle det som ellers ville blitt kastet. Litt som med nedprising av matvarer.

Hvis du eventuelt ikke har kjøtt tilgjengelig, så kan du også fint droppe kjøttet og holde deg til grønnsakene, men fortsatt bruke lammekraft, eller grønnsakskraft hvis du eventuelt er vegetarianer. Basen du får med all løken, hvitløken og kraften er fantastisk i seg selv. Og skulle du slå litt ekstra på stortrommen, så skader det heller ikke med en skvett rødvin eller mørk øl i pannen før du tilsetter kraften mot slutten av prosessen.

Ellers liker jeg å bruke rømme, ettersom den er pasteurisert på en lavere temperatur enn Creme Fraiche, det er derfor den er surere. Men igjen så er det også derfor den skiller seg og man ser fettpartiklene i sausen. Hvis du ikke vil ha fettpartiklene eller liker retten litt søtere, så bruk Creme Fraiche som er pasteurisert på en høyere temperatur. Så hvis du fortsatt lurer, så er rømme og Creme Fraiche det samme råproduktet, bare at de er pasteurisert på forskjellige temperatur. Det er også derfor jeg selv liker Tine sin rømme, fordi den er surere enn Q-meieriene som rømme (jeg vil tro Tine sin er pasteurisert på en litt lavere temperatur enn Q-meieriene sin). Men dette er smak og behag. Pasteurisering betyr varmebehandling av produktet og du kan lese mer om dette her på Tine sin side på homogenisering og pasteurisering.

Da er det bare å ønske deg god middag 🙂

Lam i rømmesaus
Antall: 4 posjoner
Ingredienser
  • 2 ss matolje
  • 400 g strimlet lammekjøtt
  • 4 store finhakket løk (eller 8 små)
  • 8 stk finhakket hvitløksfedd, eller 2 kinesisk hvitløk (den runde)
  • 2 stk store gulrøtter i tynne skiver
  • 1/4 grovhakket hodekål
  • 1 ss finhakket timian, eventuelt tørket på glass
  • 1 ss finhakket rosmaring, eventuelt tørket på glass
  • 1 ts grovkvernet pepper
  • 4 dl lammekraft (eventuelt 4 dl vann og 4 terninger lammebuljong, eller annen kjøttbuljong tilgjengelig)
  • 1 boks (300g) rømme eller creme fraiche
Tilbehør
  • 600 g poteter, eller annen metningsgarnityr som du har tilgjengelig
  • 1/2 ss salt til kokevannet til potetene
Fremgangsmåte
Metningsgarnityr
  1. Start med å sette på potetene til koking. Dette tar lengst tid, gjerne mellom 20-40 minutter, kommer ann på type og størrelse.

Lam i rømmesaus
  1. Varm stekepannen og ha i oljen. Tilsett lammekjøttet og fres det godt til det har fått en god stekeskorpe på alle sider.

  2. Legg lammekjøttet over i en skål.

  3. Varm stekepannen igjen med litt matolje og tilsett løk og hvitløk. La det frese til løken har blitt gylden.

  4. Tilsett resten av grønnsakene og la det frese godt i ca. 5-10 minutter til kålen og gulrøttene har blitt gyldne.

  5. Tilsett krydder, lammekjøttet og kraften og la det simre å noen minutter. Tilsett så rømme eller creme fraiche og smak til med salt eller annet krydder etter eget ønske.

  6. Da er maten klar til servering. Velbekomme 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »