Forsiden,  Hovedrett

Kyllingfilet med bretagnesaus

Min gode venn sin kjæreste elsker kylling og bretagnesaus og da måtte vi glede hun med en deilig middag. Men- så matglade som vi er, så må vi lage bretagnesausen selv, for den er så vanvittig mye mer smakfull enn ferdigsausene. Dette er en hverdagsrett som smaker som en festmiddag.

I denne retten har jeg brukt tagliatelle, men du kan fint bruke hva du vil av metningsgarnityr, ris, båtpoteter, bulgur, couscous og annet kan du fint bruke. Her er det bare fantasien som stopper deg.

Hvis du ikke ønsker stivelse, så kan du fint droppe metningsgarnityr og bare holde deg til masse deilige grønnsaker, kanskje en salat ved siden av og droppe melet i sausen. For når du lager en rett, så lager du den slik du liker den.

Kyllingfilet med bretagnesaus
Forberedelse
30 min
Tilberedningstid
1 hr
 
Antall: 4 posjoner
Ingredienser
Kyllingfilet
  • 4 stk ferske, eller tinte kyllingfileter (alternativt 4 store kyllinglår)
  • 2 ts paprikapulver
  • 2 ts salt
  • 2 ts kvernet pepper
  • 1 ts hvitløkspulver
Grønnsaksform
  • 1 stk blomkål, kuttet i buketter
  • 1 stk brokkoli, kuttet i buketter
  • 1 ts salt
  • 1 ts finkvernet pepper
  • 2 fedd finhakket fersk hvitløk (alternativt 1 ts hvitløkspulver, eller hvitløksflak)
  • 1 ts finhakket persille (alternativt tørket persille)
  • 300 g revet ost
Bretagnesaus
  • 2 ss matolje
  • 6 stk sjalottløk, finkuttet
  • 6 fedd hvitøk, finhakket
  • 2 stk snackpaprika, (kan alternativt bruke vanlig rød paprika)
  • 6 stk cherrytomater delt i to (Kan alternativt bruke 2 tomater, delt i fire)
  • 2 dl vann
  • 4 ss siktet hvetemel
  • 3 dl kremfløte
  • 3 dl creme fraiche
  • 4 ts estragon
  • 4 ts paprikapulver
  • 4 terninger hønsebuljong
  • 1 ss sitronsaft
  • All kraften fra kyllingfileten etter steking
Tagliatelle
  • 500 g fersk tagliatelle
  • 2 l vann
  • 2 ts salt
Fremgangsmåte
Forberedelse til bretagnesaus
  1. Sett stekeovnen på grillprogram på 220°C. Legg begge paprikaene på nest høyeste etage i stekeovnen for å grille paprikanene. Snu paprikaene når de er blitt litt svarte i skinnet. De er ferdige når de har svarte flekker på begge sider.

  2. Sett paprikaen til avkjøling og endre programmet på stekeovnen til 200°C med over og undervarme. Da er den klar for kylling- og grønnsaksformene.

Kyllingfilet
  1. Krydre kyllingfileten og legg i en ildfast form. Sett formen til side, med klargjort steketermometer, mens du begynner på grønnsaksformen.

Grønnsaksform
  1. Legg brokkoli- og blomkål bukettene i en ildfast form, ha krydderet jevnt over og bland lett sammen.

  2. Sett steketermometeret i den midterste kyllingfileten, med en kjærnetemperatur på 68°C. Plasser både kyllingformen og grønnsaksformen midt i stekeovnen.

  3. Grønnsaksformen er ferdig når kyllingfiletene har en kjærnetemperatur på 68°C. Dette vil ta ca. 50 minutter. Husk derfor å strø over ost på grønnsaksformen når det er 10 minutter igjen av steketiden.

Bretagnesaus
  1. Flå paprikaen, da vi ikke vil ha med skinnet, stilken og frøene i sausen. Varm en kjele med olje. Ha i Sjalottløk, hvitløk, grovhakket paprika og tomater og fres det i 5 minutter på medium varme. Ta kjelen av platen.

  2. Tilsett alt av ingredienser i kjelen med grønnsakene, unntatt vann og mel. Kok dette opp mens du rører.

  3. Bland vand og mel i en shaker og rist det godt til en jevn røre. Spe dette i kjelen, mens du rører godt. Dette vil jevne sausen, så den blir tykkere. (Du kan sløyfe mel og vann, da blir den bare litt tynnere, eller eventuelt bytte ut mel med maizenamel).

  4. Bruk en stavmikser og blend det til en jevn masse. En fin metode er å holde stavmikseren i midten av kjelen, litt skjevt, da slipper du mye søl. La så sausen småkoke, til middagen er klar, husk å røre en gang i blant så det ikke svir seg i bunnen (melsmaken er kokt bort etter 20 minutter).

  5. Når kyllingfiletene er ferdige, heller du all kraften i sausen og rør godt sammen. Smak evt. til med det du ønsker. Er sausen litt tynn, så koker du den bare litt ut.

Tagliatelle
  1. Kok opp vann med salt. Ha i tagliatellen og la koke i 3-4 minutter. Pastaen er ferdig når den er aldente, altså kokt men med tyggemotstand. Sil av vannet.

  2. Da er maten klar til servering. Vel bekomme!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »