Bakst,  Snacks istedenfor snop

Sjokolade kjeks / chocolate chip cookies

Når jeg var liten spiste vi alltid Maryland cookies lørdag kveld. Med tiden så forsvant denne kjeksen fra butikkhyllen og ble overtatt av safari kjeks. For ikke mange måneder siden så kom jeg over Maryland cookies i butikken Holdbart og barndomsminnene strømmet tilbake til meg og jeg måtte kjøpe en pakke. Skuffelsen var stor når jeg kom hjem og skulle nyte herligheten. Det var en tam smak, og det luktet nesten ingenting. Det var ikke slik jeg husket den.

Jeg hadde virkelig lyst på sjokolade kjeks og lagde den dermed selv. Når jeg gikk restaurant- og matfag på videregående skole i 2003-2005 så laget vi kjeks noen ganger og de var så gode. Dette er en oppskrift som har litt mindre sukker enn de jeg laget da, ettersom jeg synes de kan bli alt for søte. Smak gjerne på deigen når den er ferdig og tilsett eventuelt mer sukker hvis du synes den er for lite søt.

Ved å bruke litt brukt sukker får du et hint av karamellisert sukker i kjeksen, mens hvis du bruker honning så får du en kjeks som smaker som honning kjeks. Men hvis du ikke har noen av delene hjemme, så kan du helt fint holde deg til farin.

Denne deigen er lett å lage og hvis du har for mye deig så kan den fint fryses og bruke resten senere. Kos deg med bakingen 🙂

sjokolade kjeks / Chocolate chip cookies
Forberedelse
1 hr
Tilberedningstid
12 min
 
Antall: 18 store kjeks
Ingredienser
  • 220 g romtemperert meierismør (eventuelt margarin)
  • 120 g farin / hvitt sukker
  • 120 g brukt sukker (eventuelt honning, eller hvitt sukker)
  • 2 store egg (eventuelt 3 medium eller 4 små)
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 310 g siktet hvetemel
  • 200 g Chokolate chips, eller knust mørk kokesjokolade som jeg bruker
Fremgangsmåte
  1. Ha romtemperert smør/margarin, hvitt og brukt sukker i en bolle og pisk det luftig.

  2. Tilsett egg, vaniljesukker og bakepulver og pisk det videre til det blir en jevn luftig blanding.

  3. Tilsett siktet hvetemel og knust sjokolade/ chocolate chips og visp det godt sammen til melet har løst seg godt ut i blandingen.

  4. Press deigen godt ut på sidene av bollen og sett den til kjøling i kjøleskapet i 15-30 minutter. På denne måten blir den fortere avkjølt og det skal gjøres så smør røren lettere formes da smør/margarin er fastere i kald tilstand.

  5. Sett stekeovnen på over og undervarme på 200°C. Legg bakepapir i langpannen og mål opp deig tilsvarende en god spiseskje og form deigen til en kule med hendene og legg det på bakepapiret. Mengden blir til 2 langpanner med 9 kjeks på hver. Totalt 18 kjeks. Eventuelt kan du bruke en teskje og lage halve størrelser med kjeks og på denne måten få 36-40 mindre kjeks (Fint til barneselskap).

  6. Bruk håndflaten og press kulene flate.

  7. Stekes midt i ovnen i 12-15 minutter. Hvis du liker de litt myke i midten så er ca. 12 minutter bra, mens hvis du liker de sprø så er ca. 15 minutter en god tid. Følg med etter ca 10 minutter, for det er alltid forskjellig steketid på forskjellige ovner. En pekepinne er at når kjeksen blir gylden i kantene, da er de hvertfall ferdige.

  8. La kjeksen hvile på langpannen i ca. 5 minutter (de er fortsatt myke når de tas ut av ovnen, men setter seg etter noen minutter).

  9. Legg de så over på en rist og la de avkjøles, nå får kjeksen en sprø skorpe.

Tips
  1. Har du mandler, valnøtter eller andre nøtter tilgjengelig, så er dette kjempe godt i kjeks. Knus, eller hakk de de og tilsett det i røren sammen med sjokoladen. Det samme gjelder tørkede bær og er også en fin erstatning hvis du eventuelt vil ha mindre sjokolade eller bare vil ha masse fyll. Nam nam 🙂

  2. Vil du bruke mindre sukker så kan du bytte ut deler eller alt sukkeret med sukrin , stevia eller annen søtning. Husk å endre mengden her, ettersom annen søtning ofte er søtere per gram enn hvitt sukker.

  3. Legg kjeksen i en lukket boks, på denne måten holder de seg sprø. Vi bruker gamle pepperkakebokser i metall.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »