Hjortegryte
Denne hjortegryten lagde vi litt på impuls. Vi er veldig glad i løk, så da jeg lagde denne gryten så brukte vi 900 gram hjortekjøttdeig og da kuttet jeg i all løken, hvitløken, soppen og stangsellerien jeg hadde og det tilsvarte 1,4 kg løk, 2,5 bunt med hvitløk, nesten en hel stangselleri, 500 gram ferskt sopp og ett glass tørket sopp som min tante Kari hadde plukket på sopptur i 2015.
Det er noe særegent med viltkjøtt. Om det er elg, rein, hjort, rådyr, dådyr osv, så er det en smak som ikke kan merke seg i forhold til det som er ved oppdrett av storfe, svin etc. Smaken er helt fantastisk.
Når vi lager middag så skal det brukes godt med grønnsaker og naturlige smakstilsetninger. Så når vi nå f.eks skulle bruke hvitløk og løk i gryten, så skal det virkelig brukes godt for å heve smaken og da slipper man å bruke så mye salt og hvertfal glutamat som i mine øyne er en uting.
Det fine med å lage gryter, er at man kan bruke de resursene som er tilgjengelige i den årstiden man lager maten i. De billigste grønnsakene er også som regel rotgrønnsaker og da er det bare å fråtse i godsakene og tilsette de smakene man liker.
Da er det bare å prøve seg fram. Vel bekomme 🙂
- 500 gr løk, i halve ringer
- 1 bunt hvitløk (ca 14 fedd)
- 250 gr sopp i både skiver, kvarte og hele
- 2 stk selleristenger i tynne skiver
- 2 dl rødvin
- 1 l viltkraft eller oksekraft
- 400 gr hjortekjøtt, strimlet eller kjøttdeig
- 1 ss frisk finhakket eller tørket timian
- 1 ss grovkvernet pepper
- 4 stk laurbærblad
- 2 ss tyttebærsyltetøy
- 1 kg poteter delt i 4
- 1 boks rømme
-
Fres løk, hvitløk og stangselleri i en stor kjele med matolje.
-
Stek soppen til den er gylden i en stekepanne med matolje og hell det så i kjelen, sammen med rødvin og la det koke i ca 5 minutter til rødvinen er kraftig redusert.
-
Stek kjøttdeigen i stekepannen med matolje og hell det så i kjelen.
-
Tilsett kraften, krydderet og tyttebærsyltetøy og la det småkoke i 5 minutter og smak til slik du selv liker det.
-
Tilsett potetene, rør lett om og la det småkoke under lokk i ca 15-20 minutter til at potetene er ferdigkokte, men fortsatt faste.
-
Dette smaker best servert med rømme til.
-
Det smaker godt med både einebær og geitost/brunost i gryten
-
Alt av rotgrønnsaker passer til denne gryten. Her bruker man det man har i kjøleskapet og man kan lett koke en god gryte på en "spiker" 😉