Safting & sylting

Blåbærsaft

Hjemmelaget blåbærsaft er noe alle burde lage minst 1 gang i livet. Det er da man forstår hvor fantastisk det er å lage sin egen saft av det man finner ute i naturen.

Det å gå ut å plukke blåbær, rense de hjemme og koke opp sin egen saft er noe helt fantastisk. Her hjemme føler vi oss så heldige som har naturen rett utenfor hjemmet vårt og bare kan gå ut og plukke det naturen har å tilby.

Det føles også godt å kunne lage hjemmelaget saft uten å måte ha masse utstyr. Her bruker vi det vi har på kjøkkenet, kjele, sleiv, dørslag og klede. Alt som er helt vanlig på ett hvert kjøkken. Man trenger ingen saftkoker for å lage hjemmelaget saft 😉

Blåbærsaft
Forberedelse
20 min
Tilberedningstid
1 hr
 
Antall: 5 dl
Ingredienser
  • 800 gr blåbær
  • 100 gr sukker eller honning
  • 1 ss vaniljesukker
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 dl vann
Fremgangsmåte
  1. Rens blåbærene for blader og stilker.

  2. Hell alt i en kjele og la det småkoke under lokk i 20 minutter.

  3. Gjør klar en ny kjele med ett dørslag og ett vått klede over. Hell blåbærblandingen oppi og la blåbærsaften renne gjennom, uten bruk av noen hjelpemidler. Hvis du rører oppi blandingen, så vil du presse blåbærkjøttet gjennom og da blir saften grumsete.

  4. Fjern så dørslaget med blåbærene og kok opp saften.

  5. Hell den kokende saften på en varm steril flaske for lengre oppbevaring. Håper det smaker 😉

Tips
  1. Du kan bruke blåbærene som er igjen etter saftingen sammen med litt fløte som en dessert eller som ett mellommåltid hvis man er litt snacky 😉

  2. Vi tar vare på Cocio flasker og sylte glass, da de er perfekte til å brukes om og om igjen til saft, juice og sylting, samtidig som vi får brukt glassene fra noe vi allerede har hatt bruk for. Disse vasker vi i oppvaskmaskin og har i boden til de trengs. På den måten reduserer vi søppelforbruket.

  3. Hvis det lukter sylteagurk, rødbete, sennep eller annet av glasset etter vask, så hell en 50/50 kokende blanding av eplecidereddik og vann i glasset, sett på lokket og rist godt. Hell så i kokende vann, sett på lokket gjen og rist godt og hell ut vannet igjen. Gjør dette i 2 omganger for å få ut eddiklukten. Nå har du luktfrie glass og flasker 

  4. Hvordan lage sterile flasker?

    Kok opp vann. Ta av korken på en ren flaske og varm den lett under varmt springvann (Da sprekker den ikke når du skal ha i kokende vann).

    Hell litt kokende vann inni flasken, sett på lokket og rist godt (Det er varmt, så bruk votter).

    Ta så av korken og hell ut vannet. Hell så kokende vann i selve korken og rundt gjengene/korkesporene på flasken.

    Nå er flasken og korken helt steril. Husk å ikke ta på noe av det som skal være i kontakt med saften, for da vil den ikke være steril lengre og saften, eller det du har i glasset vil raskere bli dårlig.

    Hvis du skal bruke utstyr som f.eks en trakt til å helle over saften/kompotten fra kjelen til flasken eller glasset, så husk å helle kokende vann over og rundt utstyret også, da denne også må være steril!

    PS. Man kan også helle litt vann i en glassflaske og sette den i microbølgeovnen )Det liker jeg å gjøre), når det koker, så kan man ta ut flasken med en varmevott, sette på korken og riste godt. Men man skal være forsiktig fordi flasken kan sprekke, det skjedde med min far en gang, så man skal være forsiktig og ikke gjøre dette med barn eller andre tett på seg, da dette kan gi store brannskader.

  5. Fyll opp glass helt opp til kanten, uten at det renner over og sett på lokket. Sett så glasset opp ned og la det kjøle seg ned. Da vil lokket smelle inn og flasken/glasset er helt tett og fin. Sett så glasset i ett kjølig rom, eller kjøleskap for lagring.

  6. Sitronsaft fra sitron er ett konserveringsmiddel som jeg bruker, istedenfor å kjøpe andre konserveringsmidler fra apotek.

  7. Hvis man går tom for syltetøy og man gjerne vil ha utenom sesongen så kan man kjøpe frosne bær og bruke dette til syltetøy med den samme fremgangsmåten. Men husk at tinte bær ofte er litt surere, så da må man smake seg til litt mer sødme 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »