Kjøkkenhagen,  Safting & sylting

Ripssaft kokt i kjele

Det er så deilig med kjøkkenhage og muligheten til å få tak i råvarer rett utenfor dørstokken. Ripsbusken er gammel og den gravde vi opp hos noen som ville av med den. Jeg, Anja og en til måtte til for å få bært den og vi var godt slitne når den var satt godt i kjøkkenhagen vår.

I dag nyter vi godt av ripsbuskens bær og vi fikk hele 5kg bær i år som vi kokte til saft. Vi er veldig glad i litt vanilje i saften og smaker det som oftest til uansett om det er rips-, solbær- eller rabarbrasaft. Det er enklest å safte rips i saftkoker og jeg ser de ofte på bruktbutikker som Fretex. Ellers kan de også kjøpes ny på kjøkkenforetninger. Vi arvet vår av min far og er veldig glad i den. Men før vi fikk saftkokeren så kokte vi i kjele som denne oppskriften viser og det er noen feil vi gjorde som du bør vite om, så du ikke går i den samme fellen.

For det første så må ikke vannet fosskoke med bærene i, for da åpnes bærene og pektin (gel) fra bærene kommer i vannet og gjør at saften blir tykk og gele aktig. Dermed bør du la bærene trekke på ca. 95 grader celsius.

For det andre så må du ikke røre i blandingen. Da vil også bærene sprekke.

Og sist men ikke minst så tar det tid å sile saften gjennom et klede i et dørslag over en kjele, så lag gjerne saften på dagen og la det siles gjennom kledet gjennom kvelden og natten. Da gjør den jobben mens du slapper av og sover og du slipper å gå forbi og bli frustrert over at det tar så lang tid å sile ut væsken. Og igjen så må du heller ikke røre eller presse i bærmassen som ligger i kledet, for da blir også pektin sluppet ut og ikke minst så blir det en tykk grøt som aldri slipper væsken gjennom kledet. 

Så da er det bare å ønske deg lykke til og vær tålmodig. Det er veldig hyggelig og vi elsker å lage saft, men vi gjør det når vi ikke har dårlig tid, det er da det er hyggelig 🙂

Ripssaft kokt i kjele
Tilberedningstid
3 timer
Siling gjennom klede
12 timer
Totalt
15 timer
 
Antall: 1 liter
Ingredienser
Saftkoking
  • 3 kg rips
  • 1 l vann
Tilsmaking etter silt saft
  • 300 g sukker
  • 3 ss vaniljesukker
  • 3 ss sitronsaft
Fremgangsmåte
Saftkoking
  1. Skyll ripsen i kaldt vann og rens vekk råtne bær, snegler og andre urenheter. Det er helt ufarlig å ha med stilker og blader.

  2. Ha rips og vann i en kjele og kok opp til vannet er ca. 95°C. La blandingen trekke under lokk i 1 time.

    Det viktigste her er at vannet ikke koker, fordi vi vil ikke ødelegge bærene for mye. Ved at bærene trekker i varmt vann uten å knuses, får vi ut smaken uten å få med pektin, altså gel. På den måten blir saften konsentrert flytende og ikke gel-tykk.

  3. Hent frem en stor kjele, et dørslag eller sil og et klede. Fukt kledet godt og legg det over dørslaget. Plasser så dørslaget over kjelen og fest gjerne kledet med en strikk rundt dørslaget så du har kontroll på at kledet ikke beveger for mye på seg.

  4. Hell safteblandingen over kledet og la det sakte dryppe ned i kjelen. Det er dette som tar lengst tid og det enkleste er å bare la det stå på benken og dryppe av seg over natten.

Tilsmaking etter silt saft
  1. Kok opp saften og ha i sukker, vaniljesukker og sitronsaft. Kok det ned til 1 liter og sett det så på sterile flasker. Saften har nå ca. en blandingsforhold på 1+8.

    Se tips under for hvordan du kan klargjøre flasker for saft.

Tips
  1. Hvordan lage sterile flasker?

    Kok opp vann. Ta av korken på en ren flaske og varm den lett under varmt springvann (Da sprekker den ikke når du skal ha i kokende vann).

    Hell litt kokende vann inni flasken, sett på lokket og rist godt (Det er varmt, så bruk votter).

    Ta så av korken og hell ut vannet. Hell så kokende vann i selve korken og rundt gjengene/korkesporene på flasken.

    Nå er flasken og korken helt steril. Husk å ikke ta på noe av det som skal være i kontakt med saften, for da vil den ikke være steril lengre og saften, eller det du har i glasset vil raskere bli dårlig.

    Hvis du skal bruke utstyr som f.eks en trakt til å helle over saften/kompotten fra kjelen til flasken eller glasset, så husk å helle kokende vann over og rundt utstyret også, da denne også må være steril!

    PS. Man kan også helle litt vann i en glassflaske og sette den i microbølgeovnen (Det liker jeg å gjøre, men pass på at det ikke er metall på flasken). Når det koker, så kan man ta ut flasken med en varmevott, sette på korken og riste godt. Men man skal være forsiktig fordi flasken kan sprekke, det skjedde med min far en gang, så man skal være forsiktig og ikke gjøre dette med barn eller andre tett på seg, da dette kan gi store brannskader.

  2. Har du fjernet stilker og blader før safting, kan du bruke bærene som er igjen etter saftingen sammen med litt fløte og sukker som en dessert eller som ett mellommåltid hvis man er litt snacky.

  3. Vi tar vare på Cocio flasker og sylte glass, da de er perfekte til å brukes om og om igjen til saft, juice og sylting, samtidig som vi får brukt glassene fra noe vi allerede har hatt bruk for. Disse vasker vi i oppvaskmaskin og har i boden til de trengs. På den måten reduserer vi søppelforbruket.

  4. Fyll opp glass helt opp til kanten, uten at det renner over og sett på lokket. Sett så glasset opp ned og la det kjøle seg ned. Da vil lokket smelle inn og flasken/glasset er helt tett og fin. Sett så glasset i ett kjølig rom, eller kjøleskap for lagring.

  5. Hvis det lukter sylteagurk, rødbete, sennep eller annet av glasset etter vask, så hell en 50/50 kokende blanding av eplecidereddik og vann i glasset, sett på lokket og rist godt. Hell så i kokende vann, sett på lokket gjen og rist godt og hell ut vannet igjen. Gjør dette i 2 omganger for å få ut eddiklukten. Nå har du luktfrie glass og flasker.

  6. Sitronsaft fra sitron er ett konserveringsmiddel som jeg bruker, istedenfor å kjøpe andre konserveringsmidler fra apotek.

  7. Hvis man går tom for syltetøy og man gjerne vil ha utenom sesongen så kan man kjøpe frosne bær og bruke dette til syltetøy og safting med den samme fremgangsmåten. Men husk at tinte bær ofte er litt surere, så da må man smake seg til litt mer sødme.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »