Änisbrotli / Änischräbeli
Disse sveitsiske julekjeksene er en populær juletradisjon her hjemme. Mamma tok med seg oppskriften fra Sveits og siden jeg var liten har denne julekjeksen vært en del av julen. Anisen i deigen gir en lett lakrissmak som noen elsker og andre helst vil slippe. For noen er det lakrissmaken som ikke stemmer og for andre er det trusselen om en tannknusende hard bit som får dem til å vike unna disse deilige godbitene.
Disse julekjeksene er laget i generasjoner siden romertiden og kjent for å skildre alle slags ting, som religiøse scener, dekorative motiver og hverdagslig arbeid. Änisbrötli ble brukt som erstatning for marsipan, der dyre mandler ble byttet ut med hvetemel, kjent som «bondemarsipan».
I dag er den populær i julen og dens festlige motiver er et vakkert tillegg til kakekrukker og gaver.
- 500 g melis
- 4 egg (medium størrelse)
- 500 g siktet hvetemel
- 1,5 ss hel anis
- 1 ss Kirsch (evt. 1/2 ss sitronsaft)
-
Pisk sammen egg og melis til skum med en visp. Ha deretter i anis og kirsch og pisk det sammen.
-
Spe med hvetemel og elt det til det dannes en fast deig med eltekrok hvis du bruker maskin, eller for hånd.
(Hvis eggene er store må du kanskje ha i litt ekstra hvetemel. Deigen bør heller være litt for tørr, enn for våt).
-
Strø litt hvetemel på benken. Kjevle ut halvparten av deigen ca. ¾ cm tykk. Strø litt hvetemel på den glatte deigen og løsne den fra bordet. Da blir det lettere å jobbe med formene. Stryk deigen glatt med hånda og stikk/skjær ut kakene. La de tørke på stekebrett med bakepapir i 20-24 timer.
-
Stek kakene på 150 °C varmluft i 15 minutter. Avkjøl på rist.
-
Strø litt hvetemel på benken. Rull en lang pølse på ca. ¾ cm tykk. Lag 3 skrå snitt med en kniv og kutt av biten. Fortsett slik du du har mange Chräbeli. La de tørke på stekebrett med bakepapir i 20-24 timer.
-
Stek kakene på 150 °C varmluft i 12 minutter. Avkjøl på rist.