Kjøkkenhagen

Kjøkkenhagen er perfekt!

Det er så deilig å kunne gå ut på terrassen og se ned på hva vi har greid å få til helt på egenhånd. Med vilje og stahet så fikk vi gjort om ett kaos av en bakhage til en flott kjøkkenhage som vi kan leke oss med og dyrke noe av den maten vi skal spise. På den måten skaffer vi oss kunnskap til hvordan å dyrke, samt at vi hjelper kloden ved å redusere transport av den maten vi selv dyrker i hagen.

Nå kommer det bilder av alt vi har dyrket til nå.

Her kommer det små skudd som skal bli ruccula.
Dette er små skudd som skal gi reddiker.
Her kryper det opp det som skal bli romansalat.
Disse små skuddene skal bli gulrøtter. Så små gresstrå som skal gi så store grønnsaker 🙂
Dette er vårt eksperiment hjørne. Her bruker vi noe av restene fra kjøkkenet.
De øverste er vårløk vi har kjøpt i butikken og når vi har brukt vårløken, har vi lagt roten i vann over 3 dager også dyrket den. Bare for å se om det kommer noe godt ut av det.
I midten er det skalkene fra gul løk som vi har tørket i 2 dager også lagt i jorden, for å se om det skjer noe.
De nederste er rødløk som har begynt å gro i grønnsaksskuffen før vi fikk brukt det. Da la vi de i jorden og det gror godt opp fra de. Men vi får se om det blir noe ut av det, eller om det er forgjeves.
Som dere ser så gror vårløken ganske sakte i forhold til resten. Men det har kommet noen skudd, så vi venter i spenning her.
Dette er jordbær «barn» fra fjordårets jordbærplanter. Vi lot fjordårets jordbærplanter spre seg ved å lage nye «hjerter». Men i vinter så døde de voksne plantene, mens kun disse fire barna overlevde. Så vi er spente på om disse vil overleve neste vinteren. Vi lurer på om vi bare skal kutte strengene som de lager, slik at de kan fokusere på å bli store og robuste og da ikke bruke opp energien på å lage nye hjerter.
Dette er jordbærplanter vi kjøpte på Plantasjen. Som dere ser så valgte vi ut to kurver med jordbær som allerede hadde begynt å lage nye grener til nye jordbærplanter. Når vi la de i bedret, så la vi det som skulle bli det nye hjertet pent på jorden og en liten stein på grenen, slik at planten ikke skulle løsne fra jorden. Så nå ser man de små plantene er barna til de store. Fasinerende 😀
Her har vi nylig plantet sukkererter. Det er en liten uke siden, så vi er spente på om og når de kommer opp. I fjor så la vi de i vann til de spiret for så å dyrke de. Det sto på pakken vi kjøpte da. Men de vi kjøpte i år på plantasjen sto det at vi bare skulle legge de rett i jorden. Så da får vi se om det kommer opp slik det skal.
Som dere husker så hentet vi denne solbærbusken hos noen som ville ha den vekk. Den var liten, men allikevel noen år gammel. Nå har den fått masse små grønne lus som spiser opp bladene. Her koser marihønene seg, for de spiser visst lusene. Det er også masse små maur her og ikke minst mange små søte snegler.
Men vi ser at lusen ødelegger bladene og treet, så vi googlet hva vi kunne bruke for å fjerne lusen, uten å bruke «gift» fra butikken. Vi prøvde noe vi fant fra NRK sin hjemmeside. Der skulle vi blande 10 L vann, 2 dl grønnsåpe, 3 dl rapsolje, 1 ss bakepulver og 2 dråper oppvaskmiddel. Vi har kalkulert denne ned til 1,5 liter i en brusflaske også helt innholdet i en sprayflaske og sprayet dette på oversiden og undersiden av alle bladene. Så skal vi gjøre dette i 1-2 uker og se om det hjelper busken i å bli kvitt lusen.
Ripsbærbusken, så stor som den er. Det ser ut som den trives godt og ikke tatt mye skade av at vi måtte kutte de lengste røttene når vi fraktet den fra en hage til vår egen. Vi ser at den har gode skudd og små umodne rips på venstre side av busken. På høyre siden av busken er det tørrere. Så ettersom solen beveger seg over høyre side av busken så tror vi den fokuserer på å la de ripsene på skyggesiden leve, kanskje fordi den fikk skikkelig juling under transporten. Så får vi se til neste år om den greier å levere mer rips på solsiden.
På høyre side av busken ser man kompostbingen. Denne får vi låne gratis fra Moss kommune og ble levert av Movar. De er ganske dyre, så det er fantastisk at man kan låne slikt utstyr mens man trenger det. Hvis man ikke vil ha den lengre, så ringer man bare kommunene og Movar henter den igjen. Så enkelt og penger spart. Jeg har sett disse varmkompostbingene koster alt fra 2 500 kroner og opp til 8 000 kroner. Så dette er ett godt tips til alle dere som vil ha en kompostbinge!
Her har vi Noen av de siste pallekarmene som ikke har blitt dyrket enda. Disse skal inneholde tomater, agurk, chili og squash. Men de har vi fortsatt inne, da det enda ikke er varmt nok. Men vi setter de ut da nattetemperaturen holder seg jevnlig rundt 15 grader +/-.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »