Grov focaccia
- 1 pk tørr eller fersk gjær
- 6 dl vann
- 2 dl olivenolje
- 1 kg sammalt hvetemel (Mandelmel brukes som lavkarbo)
- 2 ss matolje
- 4 ss fersk eller tørket rosmarin
- 2 ss Maldonsalt eller annen flaksalt
- 1 dl olivenolje
-
Løs opp gjær i lunkent vann. Sikt inn melet og hell i oljen. Elt deigen godt og sett den til heving til minst dobbel størrelse (ca. 30 min).
-
Smør langpannen med olje og hell deigen i formen. Få deigen ut til alle kantene og hjørner. La den etterheve i 30 min.
-
Bruk fingertuppene og trykk små groper over hele deigen. Hell så olivenolje over deigen og pensle den så hele overflaten er tildekket. Hvis oljen legger seg ned i gropene så løft opp langpannen og vend den forsiktig i flere vinkler så oljen renner utover deigen.
-
Strø over maldonsalt og rosmarin.
-
Sett langpannen til steking på 180 grader i ca 30 minutter.
-
Avkjøl focaccian på rist.
-
Focaccia er godt som sandwich. Perfekt for en eller i selskap. Man kan fylle den med hva som helst, men jeg brukte aioli, ruccula marinert i balsamico og honning, tomat, løk, parmesan og spekepølse.
-
Deigen kan fylles med oliven, soltørket tomat, fetaost eller annen type ost, urter og mye annet godt. Her er det bare fantasien som stopper en.
-
Focaccia er perfekt som tilbehør til supper og gryter. Smør og aioli er godt til. På bildet er focaccia kuttet i stenger som ble dippet i aioli.
-
Focaccia er perfekt å ha i fryseren. Da har man alltid noe på lur hvis man får overraskende gjester på besøk.
-
Aioli er nydelig som dipp til focaccia hvis man bare vil ha noe snacks.