Dessert,  Frokost & lunsj,  Pai

Ferskenpai (pfirsicheWähe)

Dette er en ferskenpai som er laget på en oppskrift jeg har vokst opp med. Hjemme i Sveits er den populær som rabarbrapai og aprikospai. Men man finner pai i alle former, fasonger og smaker. Her er det bare fantasien som stopper en.

For meg er Wähe noe jeg har vokst opp med og som står sterkt i både hjertet og magen min. «Wähe» betyr en pai med frukt, og hvis paien heller blir fylt med noe kjøtt, grønnsaker, ost eller annet så heter det «Quiche».

I Sveits står maten og drikken sterkt og det er en stor del av livet. Livet skal nytes, spises, drikkes. Ja, det er mye følelser i det vi spiser og drikker og det er noe man gjør i felleskap med familien eller sammen med gode venner.

Jeg har scannet inn ett bilde jeg har laget for ca 15 år siden. Det er laget av 8 bilder jeg tok da jeg besøkte men grossmami (bestemor) i Basel, i Sveits. Her nyter vi ett glass vin hver på båten og vi smaker av hverandres vin og synes begge er så gode at vi like gjerne bytter på glassene.

Det å besøke familien min i Sveits var ikke bare for å være sammen, men å oppleve alt det gode man kunne nyte i fellesskap. Bakerier, konfektbutikker, kafeer, restauranter.. Ja det er så mye å smake på 😀

Jeg synes Wähe smaker best kald og passer like gjerne til frokost, lunsj, middag og til kvelds. Det er så godt så det kan spises hele dagen. Bitene skal være store, det er derfor 1 pai går til 4 personer, for det skal spises godt av.

Nyt paien til ett glass sjokolademelk, kaffe eller bare ett glass melk til. Uansett så er det noe man skal nyte i felleskap og gjerne ute på terrassen i solen på sommeren, eller inne i spisestuen på vinteren mens man gleder seg til sommeren.

Velbekomme!

Ferskenpai (pfirsicheWähe)
Forberedelse
1 hr 30 min
Tilberedningstid
35 min
 
Antall: 4 posjoner
Ingredienser
Paideig
  • 400 gr hvetemel
  • 1 ts salt
  • 200 gr romtemperert smør
  • 1 dl lunkent vann
  • 1 ss hvitvinseddik
Fyll
  • 3 ss malte mandler eller hasselnøtter
  • 1 kg fersken, delt i 4, uten stein
Melkefyll (Guss)
  • 3 st egg
  • 2 dl fløte
  • 2 dl melk
  • 3 ts maizena
  • 2 ss honning eller sukker
Fremgangsmåte
  1. Bunnen

  2. Bland mel, salt og smør i en bolle og bland det godt sammen med hendene ved å gni massen mellom hendene. Det skal bli en tørr blanding. Når alt er godt blandet sammen, så tilsettes hvitvinseddik og vann. Dette blandes godt med hendene til en passe tørr klump. Den skal ikke være klissete.

    Man kan også bruke en kjøkkenmaskin. Det har vi begynt å bruke. Da bruker vi "k"kroken på kjøkkenmaskinen og legger smør, salt og mel i bollen og kjører "k"kroken på et middels rolig tempo til at massen er godt blandet. Så tilsettes væsken og "k"kroken gjør jobben videre til at massen er blitt en fin og jevn klump, som er håndterlig i hendene uten å være klissete.

  3. Legg deigen på benken som en rund klump.

  4. Kjevle ut deigen til den er rund og tynn. Du tenger ikke mel på benken, da deigen er fet og tørr.

  5. Legg deigen i en paiform og press deigen godt inn i alle kanter på formen. La deigen ligge litt over kanten, da denne kanten krymper under forstekingen.

  6. Bruk en gaffel og stikk masse hull i deigen, slik at den ikke blåser seg opp under forstekingen. Strø så de malte nøttene over bunnen og forstek i ca 6 minutter på 200 grader.

    (Vi bruker varmluft, og da tar det ca 6 minutter. Men har du ikke varmluft så kan det godt hende den må ligge i 2-4 minutter til, eller kanskje kortere enn 6 minutter hvis du har en kraftig varmluftsovn. Alle ovner er forskjellig, så følg med og vurder underveis. Bunnen skal ikke bli gylden, bare lettstekt.)

  7. Legg ferskenbåtene ved siden av hverandre, med den snittede siden opp, tett i tett i formen.

    (Legger man den snittede siden opp, så blir paien tørr og pen på toppen. Legger man den snittede siden ned, så blir paien bløt, da mye av væsken ikke kommer seg til overflaten og kan fordampe.)

  8. Hell over melkeblandingen (guss) og stek den midt i ovnen på 225 grader i 35 minutter.

    Paien skal være fast når den tas ut. Det skal ikke skvulpe mye i midten når man beveger lett på formen. Stek den heller litt for mye, enn litt for lite den første gangen du lager denne paien, da det ikke er noe godt med en rennende pai.

  9. La paien hvile på en rist i minst 1 time før du begynner å dele den, så den får satt seg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »