Bakst

Fastelavensboller

Dette er fastelavnsboller laget av wienerdeig som gir saftige boller, perfekt til fastelavnsboller. Vi synes ofte fastelavnsboller er tørre og kjedelige, dermed har vi kommet frem til at dette er den perfekte fastelavensbollen!

Prøv den, for du kommer ikke til å angre. Selv foretrekker jeg mandelfyllet som står lengst nede i oppskriften under tips, for jeg synes ofte det blir veldig mektig med syltetøy og krem, så da er det godt å lage noen på den tradisjonelle måten og noen med mandelfyll. De med mandelfyll kan også fint fryses ned til senere.

Fastelavensboller
Forberedelse
3 timer
Tilberedningstid
15 min
 
Antall: 18 stk
Ingredienser
Wienerdeig
  • 50 g gjær
  • 2 dl helmelk
  • 4 ss sukker
  • 3 stk egg (2 til deigen og 1 til pensling)
  • 450 g hvetemel
  • 250 g kaldt smør
Fyll
  • 1 l kremfløte
  • 18 ss bringebærsyltetøy
Pynt
  • 2 ss melis
Fremgangsmåte
Wienerdeig
  1. Temperer melken til 37°C og rør gjæren ut i melken og ha det i bollen til kjøkkenmaskinen

  2. Tilsett sukker, egg og mel og elt dette godt sammen i 15-20 minutter

  3. Rull deigen ut i en firkant på 30×20 cm (størrelsen til en langpanne) og legg det på en langpanne med bakepapir

  4. Bruk en ostehøvel og skiv opp kaldt smør og legg det på den ene halvsiden av deigen og brett den andre halvsiden over smøret.

  5. Kjevle deigen ut til samme størrelse igjen på melet benk, 30×20 cm og brett så 1/3 av høyre side over midten og 1/3 av venstre side over midten (husk å børste av melet) og kjevle så igjen til deigen er 30×20 cm. Gjenta dette 2 ganger til, men snu deigen 90° hver gang, så smøret får fordelt seg riktig i deigen

  6. Kjevle ut deigen på melet benk til den måler 50×50 cm og skjær i 18 firkanter og fold hvert hjørne inn mot midten og form de som en bolle, med foldene ned på ett bakebrett med bakepapir

  7. Sett bollene inn i ovnen på heveprogram 37°C (Vår ovn har 40°C som det laveste, men det passer helt fint) og hev de til dobbel størrelse, ca. 1 time. Har ikke ovnen heveprogram, så legg ett klede over bollene og hev på benken i ca. 2-3 timer til de har dobbel størrelse. Jo varmere det er i rommet, desto raskere hever bollene

  8. Pensle bollene forsiktig med egg, så de ikke faller sammen

  9. Stek de i ovnen på 175°C i 12-15 minutter, til de har en fin og gylden farge. Sett de så på rist til nedkjøling

Fyll
  1. Pisk kremfløten til krem

  2. Del de avkjølte bollene forsiktig på midten og ha 1 ss bringebærsyltetøy på hver bolle og sprøyt så på krem. Legg toppen på kremfløten og vips så har du en fastelavensbolle som nesten er ferdig

  3. Strø så på melis med en sil og vips, så er de klare til servering

Tips
  1. Selv synes jeg det ofte blir mektig med så mye krem, så jeg foretrekker å bytte ut syltetøy og krem med mandelfyll

Mandelfyll
  1. Finhakk 150 g mandler og tilsett 6 ss sukker, 1 ts kardemomme og 100g smeltet smør. Rør dette godt sammen og ha det på bollen, istedenfor syltetøy og krem. Nam 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »