Kjøkkenhagen,  Safting & sylting

Ripssaft kokt med saftkoker

Det er så deilig med kjøkkenhage og muligheten til å få tak i råvarer rett utenfor dørstokken. Ripsbusken er gammel og den gravde vi opp hos noen som ville av med den. Jeg, Anja og en til måtte til for å få bært den og vi var godt slitne når den var satt godt i kjøkkenhagen vår.

I dag nyter vi godt av ripsbuskens bær og vi fikk hele 5kg bær i år som vi kokte til saft. Vi er veldig glad i litt vanilje i saften og smaker det som oftest til uansett om det er rips-, solbær- eller rabarbrasaft.

Tidligere så kokte vi rips i kjele og vi gikk i noen feller som vi lærte av etterhvert. Men ved å koke ripssaft i saftkoker så er det så mye enklere. Min saftkoker arvet jeg av min far og den har gitt oss mye glede.

Min far hadde bær, sukker og tilsetningsstoff i saftkokeren og lot det koke i en time før han helte saften direkte i sterile flasker via slangen som sitter på saftkokeren. Men jeg syntes ofte saften var litt sur og bærene er aldri like søte hver gang man safter. Dermed velger jeg å safte kun bærene i saftkokeren og deretter heller saften over i en kjele, smaker den til og koker den ned så jeg har konsentrert saft. Du kan fint smake til uten å koke ned og sette på flaske, men jeg foretrekker å ha noen få flasker med konsentrert saft, fremfor mange flasker med tynn saft. Dermed har jeg god plass i boden og slipper å ha for mange tomme flasker tilgjengelig. Så dette er smak og behag 🙂

Ripssaft kokt med saftkoker
Tilberedningstid
3 timer
 
Antall: 1 liter
Ingredienser
I saftkoker
  • 3 kg rips
Tilsmaking av saft
  • 300 g sukker
  • 3 ss vaniljesukker
  • 3 ss sitronsaft
Fremgangsmåte
I saftkoker
  1. Skyll ripsen i kaldt vann og rens vekk råtne bær, snegler og andre urenheter. Det er helt ufarlig å ha med stilker og blader.

  2. Legg bærene i saftkokeren og la det koke under lokk i 2 timer.

Tilsmaking av saft
  1. Ha saften i en kjele. Kok opp saften og ha i sukker, vaniljesukker og sitronsaft. Kok det ned til 1 liter og sett det så på sterile flasker. Saften har nå ca. en blandingsforhold på 1+8.

    Se tips under for hvordan du kan klargjøre flasker for saft.

Tips
  1. Hvordan lage sterile flasker?

    Kok opp vann. Ta av korken på en ren flaske og varm den lett under varmt springvann (Da sprekker den ikke når du skal ha i kokende vann).

    Hell litt kokende vann inni flasken, sett på lokket og rist godt (Det er varmt, så bruk votter).

    Ta så av korken og hell ut vannet. Hell så kokende vann i selve korken og rundt gjengene/korkesporene på flasken.

    Nå er flasken og korken helt steril. Husk å ikke ta på noe av det som skal være i kontakt med saften, for da vil den ikke være steril lengre og saften, eller det du har i glasset vil raskere bli dårlig.

    Hvis du skal bruke utstyr som f.eks en trakt til å helle over saften/kompotten fra kjelen til flasken eller glasset, så husk å helle kokende vann over og rundt utstyret også, da denne også må være steril!

    PS. Man kan også helle litt vann i en glassflaske og sette den i microbølgeovnen (Det liker jeg å gjøre, men pass på at det ikke er metall på flasken). Når det koker, så kan man ta ut flasken med en varmevott, sette på korken og riste godt. Men man skal være forsiktig fordi flasken kan sprekke, det skjedde med min far en gang, så man skal være forsiktig og ikke gjøre dette med barn eller andre tett på seg, da dette kan gi store brannskader.

  2. Har du fjernet stilker og blader før safting, kan du bruke bærene som er igjen etter saftingen sammen med litt fløte og sukker som en dessert eller som ett mellommåltid hvis man er litt snacky.

  3. Vi tar vare på Cocio flasker og sylte glass, da de er perfekte til å brukes om og om igjen til saft, juice og sylting, samtidig som vi får brukt glassene fra noe vi allerede har hatt bruk for. Disse vasker vi i oppvaskmaskin og har i boden til de trengs. På den måten reduserer vi søppelforbruket.

  4. Hvis det lukter sylteagurk, rødbete, sennep eller annet av glasset etter vask, så hell en 50/50 kokende blanding av eplecidereddik og vann i glasset, sett på lokket og rist godt. Hell så i kokende vann, sett på lokket gjen og rist godt og hell ut vannet igjen. Gjør dette i 2 omganger for å få ut eddiklukten. Nå har du luktfrie glass og flasker.

  5. Fyll opp glass helt opp til kanten, uten at det renner over og sett på lokket. Sett så glasset opp ned og la det kjøle seg ned. Da vil lokket smelle inn og flasken/glasset er helt tett og fin. Sett så glasset i ett kjølig rom, eller kjøleskap for lagring.

  6. Sitronsaft fra sitron er ett konserveringsmiddel som jeg bruker, istedenfor å kjøpe andre konserveringsmidler fra apotek.

  7. Hvis man går tom for syltetøy og man gjerne vil ha utenom sesongen så kan man kjøpe frosne bær og bruke dette til syltetøy og safting med den samme fremgangsmåten. Men husk at tinte bær ofte er litt surere, så da må man smake seg til litt mer sødme.

4 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »